1 Mart 2008 Cumartesi

Seo Etikmidir ?

Merhaba arkadaşlar bu r10'da yazacağım ilk makale olacak. Yazmadan önce bu konuda çok fazla araştırma yaptım yurtdışında bu işlerin nasıl yürütüldüğünü nasıl yapıldığını sıklıkla takip ediyorum okumadığım ingilizce kaynak kitap kalmadı diyebiliriz. yani bu işe gönül vermiş adını kazıtmaya çalışanlardan biriyim.

Uzun bir süre önce Microsofta Üst makamlarda çalışan biri ile görüştüm daha öncede tanışıyorduk. Bana En iyi seonun seo yapmamak olduğunu söyledi. Bir ara şaşırdım işinde çok tecrübeli biri olduğu için ezber cevap vermek istemedim. Neden diye sorduğumda aslında Seo etik değil botu kandırdığımı söyledi. Bunu nerden yola çıkarak düşündüğünü söyleyince linklerle title keyword descriptionlar ile yaptığın aslında bu değilmi dedi sitenin kalitesini arttırmıyorsun ki dedi. İşte burda Türkiye'de seo'nun tam olarak tanınmadığını Seo'nun sadece bota yönelik çalışma olduğunu düşünen pek çok insan olduğunu düşündüm ve ilerde bu konuda yardım almak isteyenlerde aynı şekilde davrandılar. Hatta nasıl bir spam yapıyorsunuz diyenleride gördüm. Sizin profesyonel olarak seo'ya yatıracak maddi kaynağınız veya geliriniz yoksa biraz vakit ayırıp bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Seo = Empati ; Kendinizi Karşınızdakinin Yerine koyun

Sitenizi tasarladınız herşey bitti peki ya hiç kullanıcı gözüyle baktınızmı ? Siz kullanıcı olsanız sitenizin içerikleriyle ilgilenirmiydiniz. Onlara sitenizde ne veriyorsunuz. Siz ziyaretçisiniz ve googlede bir şey aratıyorsunuz 10 tane sitede c/p var İnsan bir ara düşünüyor bunlar tek bir yerden çıkıyorda bu siteler ordanmı alıyor diye bunun özü neresiyse ben oraya gideyim diyor.
Çoğu internet kafelere gidip saatlerce kullanıcıları izleyip ne yaptıklarına baktım. Google'de bir kelime arattıklarında Bir sürü aynı başlıkta sonuç çıkıyor. İlk sırada olanı tıklayıp giriyorlar aradığını buldu veya bulmadı geri döndüğünde farklı başlıktaki sonuça gidiyorlar. İlerde sizin yazınızıdamı kopyaladılar kopyalasınlar bu sizin için bir backlinkden farkı yok işte burda googlebot devreye giriyor ve diyorki hoop o yazı zaten benim datebasem'de mevcut bir daha neden alayım ki diyor ve sitenizi kopyalayanı cezalandırıp sizide ödüllendiriyor. Farklı ve özgün olmak her zaman işe yarıyor. Unutmayın Türkiye'de aynı kategorilerdeki sitelerin içeriklerinin %70'i aynı. Ben bu yazıyı yazdım yarın öbürgün başka bir yerde görebilirsiniz. Emin olun

Şimdi gelelim diğer uygulamalara
sitenizin sayfalarında çok fazla link bulundurmayın descriptionda keywordlarda ve titlede site ile alakasız kelimeler/cümleler bulundurmayın. İmla kurallarına dikkat edin. Üst sıralara çıkmak istediğiniz kelimeleri site içeriklerinde daha belirgin hale getirin. Siteniz ile alakasız hiçbir site ile bağlantınız olmasın. Dışarıya çok fazla link vermeyin. İlla kopya içerik kullanıcam diyorsanız Kopya içeriklerinizde kaynak belirtin link verin. Sitenizde çok fazla flash bulundurmayın. (googlebot flash ve vb.. okuyamaz ne olduğunu bilemez) Kolay menuler, siteyi yönlendiren menu oluşturun. Sayfanın yüklenme süresi 1/3 sn'den fazla olmasın. Siteniz ile gerçekten ilgi çeken içerikleri digg facebook vb gibi sitelere ekleyin bloglara fln değil. Youtube vb. gibi video veya başka bir hizmet veren sitelerden mümkün olduğunca az içerik alın. Title 80 karakter Keyword 20 Kelime aralarında "," ile ayırın Description 200 karakteri gecmesin. Sef uygulayın sayfanızın url'sini sayfa konusu ile aynı yapın. Kolay okunabilir fontlar ve boyutlarda yazılar yazın. Siteniz tüm tarayıcılarda aynı gözüksün. Resimlerinizin linklerini resimlerle alakalı oluşturun. mesela bir araba resmini sgjokffnvr.jpg yerine araba.jpg yapın ve metalarını yazın. Tasarımlarınızda eski tip kodlamaları (iç içe geçmiş tablolar menülerin resimlerden oluşması) silip atın yerine basit sade (CSS vb..) gibi tasarımlar oluşturun ve son olarak asla ve asla google'den kapasitenizden fazlasını istemeyin.

Dikkat ederseniz bu yapacaklarınız Hem Ziyaretçiye hemde googlebot'a yönelik çalışmalardır. Google'yi kandırdığımız felan yok. (Ne haddimize)
Sonuç : Seo Etiktir. Umarım sizde bana katılıyorsunuzdur ?

Hiçbir zaman emek sarf edilmeden kazanılan başarı tutarlı olmaz. İlerde acısıyla çıkar.

Tekrar ve tekrar

Herkez zirveye çıkar önemli olan Zirvede kalmaktır.

Yazar : Mesut Dalgıç <=|=> Seo Danışmanı

1 yorum: