19 Mart 2008 Çarşamba

İşte ABD'nin yeni robot askeri MULE


ABD, sinema ve edebiyat dünyasına konu olan robot asker uygulamalarını gerçeği dönüştürmeye devam ediyor. Sıradaki projenin adı MULE.

ABD büyük devlet olmanı gereği olarak askeri alanda hakimiyetini korumak için teknolojiden faydalanmaya devam ediyor. Filmlere konu olan robot askerler ABD için artık senaryo olmaktan öte bir gerçek haline geldi. Irak'ta bu teknolojik askerlerden faydalanıldığı yolunda daha önce haberler çıkmıştı.

Lockheed Martin Mule, bu projelerin son ürünü. ABD ordusu tarafından bin 700 adet sipariş verildi. 2014'ün başlarında savaş alanlarındaki yerini alması bekleniyor.

Mayın temizleme, teçhizat taşıma gibi özellikleri olacak. Silah olarak ise üstüne 4 anti-tank füzesi ve bir M240 makineli tüfek monte edilecek.

Mule henüz savaşabilecek yeteneklere sahip değil. 2001 yılında başlatılan Askeri İnsansız Yer Araçları programının bir ürünü olan Mule henüz prototip aşamasında.

Şu anda bir kurşun ya da füze atamıyor. Testi sırtçantaları ve kutularla yüklenmiş bir test kamyonunda yapılıyor.

MULE'un yolunu bulabilmesini sağlayacak sensörleri de mevcut değil. Ancak yine de ilk aşamaya göre yüzde 80'lik bir ilerleme kaydedilmiş.

MULE yalnız değil

Askeri İnsansız Yer Araçları projesinin tek ürünü MULE değil. Irak ve Afganistan'da proje ürünü olan 6 bin robotun kullanıldığı bildiriliyor.

Bunlardan üstünde bir M249 hafif makineli bulunan Swords, Irak'ta denenmişti. Ayrıca Warrior X700 ve MAARS gibi makineli tüfeklerle donatılmış başka robot silahlar da hazırlanmış durumda.

Bir de sniper'ların yerini keşfedecek ve sniper'lık yapacak bir robot üstünde çalışılıyor. Henüz ismi belli olmayan bu akıllı robot trafik ışıklarını kontrol edebiliyor, bir çocukla bir suikastçıyı ayırt edebiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder