25 Mart 2008 Salı

"Titan'ın yerkabuğunun altında okyanus var"


Bilimadamları Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın yüzeyinin altında bir okyanus olduğuna inanıyor. Science dergisinde yayımlanan makaleye göre son üç yılda 19 kez Titan'ı ziyaret eden Cassini uzay aracından gelen radar kayıtları bilim adamlarının görüşlerini destekliyor. Bilimadamları Cassini'nin radar kayıtlarında Titan'daki 50 yeri işaretlediler. Daha sonra belli bir zaman periyodunda önceden kestirdikleri noktaların 19 mil kadar hareket ettiğini gözlemlediler. İşaretlenen bölgelerin bir okyanus tarafından yerinden hareket ettirilmiş olabileceği tahmin ediliyor. Elde edilen bu veriler Titan'ın kabuğunun altında bir okyanus olabileceğini gösteriyor.Titan'ın yüzeyinin Amerika'deki Great Lakes gibi (Superior, Michigan, Huron, Erie ve Ontario gölleri) göller içerdiği biliniyor. Üstelik bu göller Merkür gezegeninden daha geniş ve sıvı metan ve etan gazı ile dolu. Bu gazlar bugün kullandığımız doğal gazın bileşiminde de yer alıyor. Titan'daki göller dünyadaki petrol ve doğal gaz rezervlerinden daha fazla sıvı hidrokarbon içeriyor.BBC'de yayınlanan bir başka habere göre ise Cassini-Huygens uzay aracı, Amerikan, Avrupa ve İtalyan uzay Ajansları'nın ortak projesi olarak 1997 yılında uzaya yollanmıştı. 2004 yılında Satürn ve çevresinde incelemelerine başlayan Cassini'den gelen veriler sonucu, o zamanlar, uydunun yüzeyinin bir hidrokarbon okyanusuyla kaplı olduğu düşünülmüştü. Bir yıl sonra, Cassini'den Huygens gözlem aracının Titan'ın yüzeyini incelemeye gönderilmesiyle yüzeyin büyük bölümünün katı; ama kanallar, kumullar, kraterler gibi jeolojik oluşumlarla kaplı olduğu belirlendi.Uzmanlar, Titan'ın yüzeyindeki bu oluşumların, hareket halinde olduğunun anlaşılması üzerine uyduda su olabileceğini düşünüyorlar. Titan, Dünya ile aynı yönde hareket eden Ay gibi, Satürn'e devamlı aynı yüzünü dönüyor. Bu nedenle de bilim adamları, Cassini'den son gelen fotoğraflar ve verilerde, uydunun yüzeyinde varolduğu bilinen jeolojik oluşumların hareket halinde göründüğünü anlayınca şaşırdıklarını belirtiyorlar.


NASA'dan Christophe Sotin, dört yıl önce gözlemledikleri jeolojik oluşumların uydu üzerindeki konumlarının, yaklaşık 100 kilometre kaydığını tespit ettiklerini belirtiyor.

Su olduğunun doğrulanması, Titan'ın yaşam formunun oluşması için gereken iki bileşene -suya ve organik moleküllere- sahip olduğu anlamına gelecek.

Güneş Sistemi'nde halihazırda Jüpiter'in üç uydusunun derin okyanuslara sahip olabileceği düşünülüyor. Bunlar: Ganymede, Callisto ve Europa.

Titan'ın altında da Europa'da olduğu düşünülen su yatağına benzer yapıda bir okyanus olduğu görüşü hakim. Şimdilik bunlar sadece tahmin ve yüzeydeki değişikliklerin başka bir sebebi de olabilir. Ancak bilim adamları şu anda en güçlü nedenin okyanus teorisi olduğunda birleşiyor.

Titan hakkında

Titan, Satürn'ün ayı olarak bilinen, yaşamın var olmasının suyun varlığından dolayı mümkün olalabileceği düşünülen Satürn gezegeninin uydusudur.
Satürn'ün uydusu Titan, Güneş Sistemi’ndeki ikinci en büyük uydu.

Titan da, Ganymede gibi Merkür’den biraz daha büyük. Titan’ın büyük oranda azottan oluşan kalın atmosferinin, Dünya’nın ilk zamanlarındaki atmosferine benzediği düşünülüyor. Güneş sistemindeki öteki uyduların hiçbirinde böylesine kalın bir atmosfer bulunmuyor.

Son gönderilen NASA'nın uzay aracı Titan'da canlıların olabileceği olasılığını artıran izler görüldü.Titan'daki su kütlelerinde ise (metan sıvısı / okyanuslar - göller - denizler) deniz canlıların bulunma ihtimali olduğu düşünülüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder