1 Mart 2008 Cumartesi

Nerede Bu Tek Karakterli Domainler?

Google’ın g.cn domainini almasından sonra, bir ve iki karakterli domainler hakkındaki şu eski konuyu hatırladım…

Bir yada iki karakterli domainlerin sahipleri kimlerdi, domainleri nasıl aldılar ve kullanımları neden bu kadar az? Bir TLD(Top Level Domain)in bir ve iki karakterli domain sayısı 1332dir. Yani .com, .org ve .net için bu şekilde yaklaşık 4000 domain var.

Bu büyük bir rakam ve farkettim ki bu domainlerle pek sık karşılaşmıyoruz. İlginç bulduğum bu konuyu araştırmaya karar verdim..

Aslında tek karakterli domainlerden 6 tane kayıt var. Bunlar 12/1/1993 tarihinden önce, IANA (Internet Assigned Numbers Authority) tarafından bunların başkaları tarafından alınmasını önlemek amacıyla TLDs .com adına kayıt edilmesinden önce kaydedilmişler.

Bugünlerde ise, bunlardan iki tanesi başka bir domaine yönleniyor, iki tanesine ulaşılamıyor ve kalan ikiside gerçek birer website içeriyor..

SLD: i.net
Orjinal 1993 Sahibi: iNet solutions Ltd.
Şimdiki Sahibi: Future Media Architects
Son Hali: ulaşılamıyor

SLD: q.com
Orjinal 1993 Sahibi: JG
Şimdiki Sahibi: Quest Communications
Son Hali: www.qwest.com adresine yönleniyor

SLD: q.net
Orjinal 1993 Sahibi: Q Net
Şimdiki Sahibi: Q Networks
Son Hali: ulaşılamıyor

SLD: x.com
Orjinal 1993 Sahibi: Weinstein & DePaolis
Şimdiki Sahibi: PayPal
Son Hali: X.com PayPal’ın yeni özelliklerini denediği sitesi.

SLD: x.org
Orjinal 1993 Sahibi: The Open Group
Şimdiki Sahibi: The Open Group
Son Hali: X.Org Derneği

SLD: z.com
Orjinal 1993 Sahibi: HomePage.com
Şimdiki Sahibi: Nissan
Son Hali: www.nissanusa.com/z/ adresine yönleniyor

Peki iki karakterli domainler ne alemde? Bildiğim kadarıyla aa.com American Airlines tarafından kullanılmakta, go.com da Yahoo! tabanlı bir arama motoru. Başka siteler bulmak için baya bi düşünmem gerek. Bu tarzda 4000 tane domain varken zorlanmamam gerekirdi.

Bunun cevabı ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ın unsponsored TLD agreement 26 Şubat 2001 tarihli anlaşmadaki , K bölümündeki “Registration Restrictions Within Registry TLD“de bulunabilir. Demiş ki:
“All two-character labels shall be initially reserved. The reservation of a two-character label string shall be released to the extent that the Registry Operator reaches agreement with the government and country-code manager, or the ISO 3166 maintenance agency, whichever appropriate. The Registry Operator may also propose release of these reservations based on its implementation of measures to avoid confusion with the corresponding country codes.”

Yani özetle : “Tüm iki karakterli domainler koruma altına alınmıştır. Ancak hükümetin isteğiyle veya o ülkedeki domain dağıtımını yapan kurumun isteğiyle bu koruma kaldırılabilir. Veya domain dağıtımını yapan kurum başka ülkelerle oluşacak karışıklığı önlemek amacıyla bu korumanın kaldırılmasını isteyebilir.
Bu olayı aydınlatıyor işte. Bu tarz sınırlamaların yapılması enteresan. Asıl soru ise şu: g.com u kaydedebilmek için ne gerekiyor?

Belki Google, Yahoo! ve Microsoft güçlerini birleştirirse ICANNı; g.com u Google a, y.com u Yahoo! ya ve m.com (veya l.com) u Microsoft/Live.com a satma konusunda ikna edebilir…

Cheers!
Carsten Cumbrowski

Yazar : Carsten Cumbrowski <=|=> Türkçe'ye Çeviren: infinity

1 yorum: