23 Mart 2008 Pazar

ODTÜ, dünyanın en büyük teknoloji ağında


ODTÜ Teknokent, IRC-Anatolia projesi kapsamında oluşturduğu 50 bin Türk firmasının yer aldığı veri sistemiyle firmalara uluslararası iş fırsatlarını ücretsiz sunuyor.

ODTÜ Teknokent'ten yapılan açıklamada, Yenilikçilik Aktarım Merkezi - IRC Anatolia (Innovation Relay Centre) isimli proje kapsamında 50 bin Türk firmasının bulunduğu bir veri sistemi oluşturulduğu kaydedildi.

Açıklamada, bugüne kadar 22 Türk şirketinin yabancı firmalar ile işbirliği yaptığı ifade edildi.

Projeyle, yenilikçiliğin teknoloji işbirlikleri aracılığıyla teşvik edilmesinin amaçlandığının belirtildiği açıklamada, "Projeyle yerli firmalar titiz bir çalışma sonucu yurt dışındaki firmalarla görüşme odasına alınıyor. Firmalar arasında çöpçatanlık yapılarak uluslararası ticaret konusunda önemli atılımlar yapılıyor" denildi.

Firmalardan hiçbir ücret alınmadığı ve firmaların http://www.irc-anatolia.org.tr/ adresinden veri tabanına kayıt yaptırılabileceği belirtilen açıklamada, veri tabanına üye olanlara danışmanlık hizmetlerinin ve yurtdışında temsil hizmetlerinin de verildiği ifade edildi.

22 şirkette mutlu son

Açıklamada, 1 Nisan 2004 tarihinde başlayan projenin başlangıcında 4 yıl içinde 16 iş birliği anlaşmasının hedeflendiği ancak bu rakamın 3 yılda yakalanmasıyla hedefin yüzde 100 artırılarak 32'ye çıkarıldığı belirtildi.

Bu güne kadar 22 uluslararası iş birliği anlaşmasına imza atıldığının bildirildiği açıklamada, iş birliği anlaşmalarının ağırlıklı olarak imalat sanayi sektöründeki firmalar arasında yapıldığı kaydedildi.

Türk firmalarının yurtdışına açılırken yaşadığı pek çok engelin "nokta atışlarıyla" aşılabildiğinin vurgulandığı açıklamada, doğru firmaların bir araya getirilerek en yüksek verimin alındığı aktarıldı.

Dünyanın en büyük teknoloji transfer ağı

IRC'nin 1995 yılında Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle, hayata geçirildiğinin belirtildiği açıklamada, aralarında AB ülkeleri, Bulgaristan, Romanya, İzlanda, İsrail, Norveç, İsviçre, Türkiye ve Şili'nin de bulunduğu 33 ülkedeki 71 IRC'nin, dünyanın en büyük teknoloji transfer ağını oluşturduğu ifade edildi.

Açıklamaya göre, Ağ'daki IRC'lerin tümünü, sivil toplum kuruluşları, kalkınma ajansları, odalar, üniversiteler ve araştırma merkezleri gibi, kendi ağlarına sahip kuruluşlarca oluşturulmuş konsorsiyumlar yürütüyor.

Bu güçlü yapının ulaşabildiği firma, üniversite ve araştırma merkezlerinin sayısı ise 100 binleri aşıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder