27 Mart 2008 Perşembe

Laleler için gen bankası kurulacak


Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen bir projeyle Türkiye'yi adım adım gezen uzmanlar doğada son kalan lale soğanlarını toplayarak gen bankası oluşturuyorlar.

Osmanlı döneminde Anadolu'dan Hollanda'ya götürüldüğü bilinen lale günümüzde Hollanda ile özdeşleşirken, Türkiye'de doğal olarak yetişen lale türlerinin bilinçsizlik nedeni ile yok olma ile yüz yüze olduğu belirtiliyor.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde TÜBİTAK desteği ile yürütülen "Türkiye Florasında Bulunan Lale ve Sümbül Türlerinin Kültüre Alınması" projesiyle, doğada bulunan lalelerin ve sümbüllerin korumaya alınarak ilerleyen yıllarda yapılacak ıslah çalışmalarıyla Türkiye'ye yeni lale çeşitleri kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Proje lideri Yasemin İzgi Saraç, "Anadolu'ya Türklerle gelen ve buradan da Osmanlı döneminde Hollanda'ya giden lalenin" yapılan bu çalışmayla yeniden eski önemine kavuşmasının hedeflendiğini söyledi.

Lale ve sümbülün Türkiye'nin pek çok bölgesinde doğal olarak yetiştiğini belirten Saraç, proje kapsamında üç kişilik bir ekiple Türkiye'yi karış karış dolaşarak doğal ortamdan lale soğanı topladıklarını anlattı.

Türkiye'nin doğal olarak florasında yetişen lale ve sümbüllerin, yapılaşma ve çiçek soğanlarının bilinçsizce sökülerek satılması nedeniyle yok olma ile yüz yüze geldiğini ifade eden Saraç, adeta doğada son kalan lale soğanlarını topladıklarını söyledi.

Topladıkları lale soğanlarını Enstitüye getirerek burada gen bankası oluşturduklarını belirten Saraç, bunun yanı sıra ülkemizde yetiştiriciliği yapılan 25 adet lale çeşidini de gözlem amaçlı ürettiklerini kaydetti.

Proje tamamlandığında tüm lale türlerini içine alan bir veri tabanına sahip olacaklarını, bu türlerin, çeşit haline getirilerek üretimini sağlayacaklarını ifade eden Saraç, lale üretimini yaygınlaştırarak, ekonomik bir değer olarak laleyi tarıma kazandıracaklarını bildirdi.

12 yıl sürecek

Projenin 12 yıl süreceğini ve ilk diliminin 3 yılı kapsadığını ifade eden Saraç, "TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 12 yıl sürecek projeyle doğal lale türlerimize sahip çıkarak laleleri koruma altına alıp yok olmaktan kurtaracağız" dedi.

Samsun ve yöresinin kesme çiçek ve çiçek üretimi için oldukça elverişli olduğuna da işaret eden Saraç, Enstitüde normal şartlarda açık alanda lale üretimi yaptıklarını, yörede getirisi yüksek olan lale üretiminin kolaylıkla yaygınlaştırılabileceğini vurguladı.

1 yorum: