19 Mart 2008 Çarşamba

Türksat 3A Mayıs ayında fırlatılıyor


İSTANBUL (ANKA)- Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 3A, tüm testleri tamamlanarak üretildiği Fransa'daki Thales Alenia Space tesislerinden, Fransız Guyanası'ndaki Kourou Uydu Fırlatma Bölgesi'ne ulaştırıldı.
Türksat 1C uydusunun yerini alacak olan ve tasarım ve üretim sürecinde 22 Türk mühendisin de görev aldığı Türksat 3A, Türkiye'nin uydu haberleşme kapasitesini yüzde 50 artıracak. Türksat 3A'nın Mayıs ayı sonunda büyük bir törenle uzaya fırlatılacağını söyleyen Türksat A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, yaptığı açıklamada, Türksat 3A'nın, Türk mühendislerinin gözetiminde ve en son teknolojiler kullanılarak geliştirildiğini kaydetti. Dalbay, Türkiye'nin uydu teknolojisi konusundaki bilgi birikimine büyük katkı sağlayan uydunun, uzaydaki kapasiteyi önemli ölçüde artıracağını ifade etti.

Türksat A.Ş. olarak çalışmalarını Türkiye'nin uydu alanında dünyanın söz sahibi ülkelerinden olmasına yoğunlaştırdıklarını dile getiren Dalbay, Türksat 3A'dan sonra gelecek ikinci uydunun tamamen Türk mühendisleri tarafından ve Türkiye'de üretilmesini hedeflediklerini kaydetti. Çin'den Grönland'a kadar çok geniş bir coğrafyada hizmet verecek olan Türksat 3A, Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye'den yayın yapacak kuruluşların taleplerine cevap verecek kapasite ve yeteneklere sahip. Uydunun kullanım ömrü ise 20 yıl olarak planlandı.

Türksat 3A, yüksek düzeyde anahtarlama ve uzaydaki yıldızların konumlarına göre kendi durumunu belirleme yeteneği (Star Tracker) gibi uydu iletişimi alanındaki en son teknolojileri kullanıyor. Türksat 3A'nın bir önemli özelliği de 50-60 cm'lik çift yönlü iletişime imkan tanıyan VSAT uydu terminalleri ile kablo altyapısının ulaşmadığı, köy, mezra ve şantiye gibi yerlere genişbant internet bağlantısı, veri iletişimi ve telefon bağlantısı hizmeti sunabiliyor Türksat 1C ve 2A uyduları bu hizmeti 90 cm'lik çanaklar vasıtasıyla verebiliyordu. Çanak boyutundaki düşüş, bu hizmetten yararlanmak isteyenlerin ilk kurulum maliyetlerini azaltıyor.

Türksat 1C ve 2A'nın şu anki toplam kapasitesi ile yaklaşık 500 TV kanalına hizmet verilebiliyor. Bu uyduların sağladığı veri iletişim kapasitesi ise 4.5 Gbit seviyesinde. Türksat 1C'nin yerini Türksat 3A'nın almasıyla birlikte kanal sayısı ve veri transfer kapasiteleri yaklaşık yüzde 50 artarak 750 TV kanal ve 7 Gbit veri transfer kapasitesine ulaşılacak.

-MAYISTA TÖRENLE FIRLATILACAK-

Türksat 3A'nın, Mart ayında fırlatılması planlanmıştı ancak fırlatma bölgesi olan Fransız Guyanası'nda son aylarda yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle 21 Aralık ile 9 Mart arasında fırlatma yapılamadı. Türksat 3A'nın fırlatılması Mayıs ayının üçüncü haftasına ertelendi. Türksat 3A öncesinde Brezilya (Starone C2) ve Vietnam (VinaSAT-1)'ın haberleşme uyduları tek bir seferde fırlatılacak. Türksat 3A ise Mayıs ayının üçüncü haftası büyük bir törenle uzaya gönderilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder