30 Mart 2008 Pazar

İletişimde servis hizmetinde kıyasıya rekabet

Türkiye'de hızla gelişen mobil iletişim sektörünün servis hizmetlerindeki rekabeti, ''konuşma''nın ötesine geçti. Abonelerine mobil yaşam tarzı sunmaya çalışan GSM operatörleri, katma değerli servislerini geliştirerek öne geçmeye çalışıyor.

Operatörler, eğlenceden habere, spordan müziğe, sohbetten mesajlaşmaya kadar pek çok içeriğe sahip katma değerli servis hizmetinde müşterilerine çeşitlilik sunmak için kıyasıya rekabet ediyor.

GSM operatörleri, Türkiye'de katma değerli servislere olan ilgiyi dikkate alarak bu hizmetleri şirket bünyesinde ayrı bir çatı altında toplarken, sabit operatör olan Türk Telekom da rekabete katıldı.

Katma değerli tüm ürün ve servislerini Turkcell "turkcell-im", Vodafone Türkiye "Vodafone Live!", Avea ise "Avea BiDünya" çatısı altında topladı.

Kullanıcılar, bilgi, eğlence, müzik, oyun ve mesajlaşma gibi farklı alanlara ayrılarak sunulan katma değerli servisler ile birçok bilgiye internet üzerinden ulaşabiliyor, şarkı, oyun ve video görüntüleri indirebiliyor.

Aboneler, internet, müzik ve mesajlaşma servislerine büyük ilgi gösteriyor. İçerik satışlarının önemli bir bölümünü oluşturan müzikte aboneler, en çok yerli pop şarkılarını tercih ediyor. Arabesk de, tercih edilen diğer bir kategoriyi oluşturuyor. Maç ve şans oyunları sonuçları, en çok sorulan soruların başında geliyor.

Turkcell-im'in eğlence, bilgi ve interneti bir araya getiren 6 kategorisi bulunuyor. Sevilen sanatçılardan şarkılar, melodiler, oyunlar, filmlerden, dizilerden "en komik", "en eğlenceli videolar", Turkcell Süper Lig takımlarının tüm golleri, cep telefonlarını kişiselleştirmek için en güzel duvar kağıtları gibi birçok servis söz
konusu.

Günlük yaşamda ihtiyaç duyulan resimli ve videolu haberler, trafik durumu, hava durumu, anlık döviz, İMKB bilgileri ve günlük burç yorumu gibi servisler de yer alıyor.

Avea BiDünya kapsamında 100'den fazla katma değerli servis bulunuyor. Avea, Ringa, Baskonuş, Blackberry, Müzikİndir, RenkliSMS, NeşeliMesaj ve MobilVizyon servisleri sunuyor.

Vodafone Türkiye ise, katma değerli servisleri abonelerine SMS, IVR ve WAP platformları üzerinden ulaştırıyor.

Vodafone'un eğlence ve bilgi portalı Vodafone Live!'de toplanan bu servisler müzik, oyun, haber ve spor gibi alanlarda günlük yaşam için gereken bilgi servislerinden oluşuyor.

Turkcell-im'den 1 milyon içerik

Turkcell Katma Değerli Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar, katma değerli servisler alanında 200'ün üzerinde iş ortakları bulunduğunu, "cep interneti" turkcell-im'in, 34,8 milyon abonesi olan Turkcell tarafından müşterilerinin tek bir adresten tüm katma değerli Turkcell servislerine kolayca ulaşımını sağlamak için hazırlandığını ifade etti.

Serdar, faaliyete geçtiği Eylül 2006'dan Eylül 2007'ye kadar Türkiye'nin yaklaşık 7'de birinin mobil internet kullanmasını sağlayan turkcell-im'in, 1 milyon içeriği Türkiye'de kullanıcısıyla buluşturduğunu, geçen bir yıllık süreçte zengin içeriği ve kullanım kolaylığıyla mobil internetin yaygınlaşmasında ve pazarın gelişiminde itici bir güç olduğunu söyledi.

Müşterilerin turkcell-im'den Google'a bağlanarak doğru bilgiye her an her yerden ulaşabildiğini, cep telefonları üzerinden Facebook'a ulaşarak her yerde iletişim içinde bulunabildiğini ifade eden Serdar, abonelerine sundukları teletıp çözümleri, MobilEKG, KimAramış, Güvenlik GPRS Alarm/GPRS Güvenlik Kamerası, Cep Trafik, Mobil Pazarlama, Turkcell Mobil İmza, Turkcell Mobil Cüzdan, video, fotoğraf paylaşım ve saklama sitesi turkcell-im benim, Windows Live Messenger ve İnternet Uygulamaları'nın yanı sıra kurumsal müşterilerin kullanımı için sundukları çözümler de bulunduğunu anlattı.

Turkcell katma değerli servisler bölümünde 98 kişinin çalıştığını ifade eden Serdar, 2007 sonu itibarıyla SMS dahil katma değerli servislerden yararlanan tekil kullanıcı sayısının 34 milyon olduğunu, turkcell-im'in bugüne kadar 10,1 milyon tekil kullanıcıyı mobil internetle buluşturduğunu anlattı.

Serdar, Eylül 2007 sonu verilerine göre turkcell-im'in 85 milyon kez ziyaret edildiğini, Eylül 2006-Eylül 2007 döneminde turkcell-im'den toplam 14,2 milyon içerik indirildiğini, aynı süre içinde wap.turkcell-im.com.tr'de 895 milyon sayfa görüntülendiğini kaydetti.

Mevcut kullanıcıların yanı sıra Eylül 2007'ye kadar turkcell-im'i ilk defa ziyaret eden aylık ortalama 510 bin kullanıcı olduğunu belirten Serdar, turkcell-im'de 75 binden fazla Türkçe şarkı bulunduğunu, Müzik'te ve ÇalarkenDinlet'te en çok Türkçe pop & rock içeriklerinin tercih edildiğini ifade etti.

Avea'dan 2,5 milyon adet içerik indirildi

Avea Katma Değerli Servisler (VAS) Direktörü Ayşegül Ceyda Yıldırım da, abonelerin, Avea BiDünya servislerini WAP, WEB, SMS, IVR ve *100# gibi farklı erişim kanallarından kullanabildiğini, son dönemde en çok tercih edilen servislerin başında WAP, Mobilvizyon ve Müzikİndir'in geldiğini ifade ederek, geçen yıl abonelerinin yaklaşık 4,5 milyonunun WAP kullandığını söyledi.

Yıldırım, WAP kullanan abonelerin, cep telefonlarından internet kullanmayı, özellikle müzik, video, logo-melodi ve oyun gibi içerikleri cep telefonlarına indirmenin yanı sıra istedikleri bilgiye anında ve her yerden ulaşabilmek, araştırma yapmak, e-postalarını düzenli kontrol etmek, gazete okumak, haber, hava-durumu ve maç sonuçlarına ulaşmak gibi nedenler için tercih ettiğini kaydetti.

WAP ve SMS, IVR ile *100# gibi diğer erişim kanallarını kullanan abonelerin geçen yıl cep telefonlarına toplam 2,5 milyon adet içeriği AveaBiDünya servislerinden indirdiğini belirten Yıldırım, en çok tercih edilen içeriklerin Ringa olduğunu, tanıtımından bu yana söz konusu serviste 4 milyonun üzerinde üyelik işlemi gerçekleştiğini kaydetti.

En çok yüklenen şarkıların arabesk ve pop tarzı olduğunu ifade eden Yıldırım, Avea abonelerinin, internet ve müzik servislerinin yanı sıra mesajlaşma servislerine de yoğun ilgi gösterdiğini, gelişmiş özellikli cep telefonlarının artması ile MMS kullanımına yönelik ilginin hızla arttığını, MMS kullanımının son bir yılda yüzde 100'ün üzerinde artış kaydettiğini bildirdi.

HediyeMMS servisi sayesinde abonelerin renkli ve eğlenceli MMS'leri cep telefonlarına ücretsiz indirerek yakınları ile paylaştıkları için özellikle yılbaşı, bayram ve Sevgililer Günü gibi özel günlerde kişiler arası MMS kullanımının normal günlerin 2,5 katına çıktığını bildiren Yıldırım, bu yılın başında Yeni Nesil MSN Messenger (Windows Live Messenger) servisini abonelerinin kullanımına sunduklarını hatırlattı.

Yıldırım, mobil TV servisi olma özelliği taşıyan MobilVizyon ile Avea abonelerinin, yaygın EDGE kapsaması sayesinde 3G'yi beklemeden cepte televizyon keyfini yakalayabildiğini, kullanımı giderek artan servisin içeriğinde canlı TV kanalları, İstanbul, Ankara ve İzmir'in önemli yollarındaki canlı trafik kameraları, hisse senedi bilgileri, video klipler ve sinema fragmanları gibi eğlence içeriklerinin yer aldığını kaydetti.

Normal televizyonda olduğu gibi diziler ve maçların MobilVizyon'da da en çok izlenen programlar olduğunu, programlara ve maçlara yönelik tanıtım yapılan günlerde günlük izleyicisi sayısının 10 bine ulaştığını belirten Yıldırım, HazırCevap servislerine en çok sorulan sorular arasında, şans oyunları, maç ve iddia sonuçları ile sözcüklerin Türkçe ya da yabancı dillerdeki karşılığının yer aldığını söyledi.

Kullanım için ön kayıt alınmaya başlanan Avea Mobil İmza ile Avea abonelerinin, diledikleri anda elektronik imza atabileceğini ve işlemlerini güvenle gerçekleştirebileceğini kaydeden Yıldırım, "Avea, katma değerli servisler alanında sürekli yeni servisler sunmaya devam edecek" dedi.

Vodafone Türkiye'de astrolojiden diyet bilgilerine...

Vodafone Türkiye yetkilileri ise, abonelerinin Vodafone Live! üzerinden en yeni şarkıları, "en komik sesleri" ve "en eğlenceli resimleri" cep telefonlarına indirebildiğini veya sevdiklerine hediye edebildiğini, aksiyon, macera, bulmaca ve strateji konularında hareketli ve renkli oyunlara bu platformdan erişebildiğini söyledi.

Yetkililer, kısa süre önce hizmete giren LookAtMe! video servisiyle abonelerin, çektikleri videoları servise ücretsiz yolladığını ve videoların LookAtMe! sayfalarında izlendikçe kontör, YTL ya da dakika kazandığını, sporla ilgilenen abonelerin de son skorlar, son dakika spor haberleri, futbol, basketbol ve Formula 1 spor dünyasını Vodafone Live! sayfalarından kolayca takip edebildiğini anlattı.

Vodafone'un, bu hizmetlerin yanı sıra astrolojiden diyet bilgilerine, şans oyunları sonuçlarından kültür sanat etkinliklerine kadar pek çok konuda aboneleri Vodafone Live! sayfalarında bilgilendirdiği, iş ortakları vasıtasıyla ve iş ortaklarının kendi markaları ile de müzik, oyun ve canlı sohbet gibi çeşitli katma değerli servisleri abonelerine ulaştırdığı kaydedildi.

Aboneler tarafından en çok tercih edilen servislerin haber, spor, fal, müzik, oyun abonelik ve canlı sohbet olduğunu belirten yetkililer, en çok yerli müzik ve pop kategorisinin tercih edildiğini ifade etti.

0 yorum:

Yorum Gönder