18 Mart 2008 Salı

"Teknolojiyi 'marka' bayilerden alıyoruz"

Tüketicilerin teknoloji ürünü alışverişi yaptığı yerler arasında ''ilk'' sırada ilgili marka bayilerinin geldiği bildirildi.

İnterpromedya ve Birleşik Araştırmacılar tarafından 3 ayda bir periyodik olarak gerçekleştirilen "Teknoloji Omnibus Araştırması" sonuçları açıklandı.

Türkiye'deki 16 ilde, 15-55 yaş arası örneklem ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak, bin 300 kişi ile yapılan araştırmaya göre, tüketicilerin teknoloji ürünü alışverişi yaptığı yerler arasında ilk sırada yüzde 43 oranı ile ilgili marka bayileri geliyor.

Teknoloji ürünü satan zincir mağazalar yüzde 31,5, semtinde teknoloji ürünü satan mağazalar yüzde 12, toptan ucuz satış yapılan iş merkezleri yüzde 11,2, internet ise yüzde 2,3 paya sahip.

Kentli tüketicilerin yüzde 71'i internet kullanıyor

Araştırmaya göre, kentli tüketicilerin yüzde 71'i internet kullanıyor. Yüzde 98'i cep telefonu kullanırken, yüzde 38'inin MP3 çaları var ve yüzde 22'si bir paralı TV kanalına üye.

Evde sadece kendisi internet kullanan tüketicilerin oranı yüzde 30 iken, tüm ev halkı internet kullanıyor yanıtı yüzde 18,5 ile araştırmada yer alıyor.

Yüzde 84'ü ürün ve hizmet kalitesine önem veriyor

Araştırması kapsamında görüşülen kişilerin yüzde 84'ü teknoloji ürünü satın alırken ürün ve hizmet kalitesine önem veriyor, yüzde 16'sı ise düşük fiyat arıyor.

Teknoloji ürünleri satın alırken fiyata en duyarlı olunan ürün MP3 çalar ve cep telefonu. MP3 satın alırken tüketicilerin yüzde 35,2'si, cep telefonu alırken ise yüzde 32,2'si fiyata dikkat ediyor.

Bu arada "araştırmada görüşülen kişilerin ilk hatırladıkları teknoloji ürünü satan zincir mağazalar arasında Teknosa'nın ilk sırada yer aldığı" belirtildi.

0 yorum:

Yorum Gönder