31 Mart 2008 Pazartesi

Rusya, "Yıldız Savaşları"na karşı

Rusya ve Çin, uzayda silahlanmanın yasaklanması için uluslararası antlaşma önerisinde bulundu.

Rusya, yeni bir silahlanma yarışına ve Soğuk Savaş döneminin yeniden başlamasına neden olabileceği gerekçesiyle, uzaya silah yerleştirmenin yasaklanmasını önerdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pekin ve Moskova'nın hazırladığı öneride, uzaya silah yerleştirilmesinin yasaklanması ve uydulara veya uzay araçlarına karşı tehditlerin önlenmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Lavrov, Cenevre'de düzenlenen Silahsızlanma Konferansında yaptığı konuşmada, "Bir ülke tarafından uzaya silah yerleştirilmesi kaçınılmaz olarak zincirleme bir tepkiye neden olacak. Bu da hem yeryüzünde, hem de uzayda yeni bir silahlanma yarışı sarmalı haline gelir" dedi.

Nükleer silahlanmanın 40 yıl süren devasa malzeme artığına ve kaynak israfına neden olan Soğuk Savaş dönemini başlattığını belirten Lavrov, "Tarihi tekrarlatmaya değer mi?" diye sordu.

Tasarıda Çin'in de imzasının bulunduğunu belirten Lavrov, "Uzayda silahlanmanın engellenmesi konferans gündeminde bulunuyor; artık ciddi çalışmanın vaktidir..." diye konuştu.

Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler, ABD'nin "Yıldızlar Savaşı" planını yeniden gündeme getirerek ve yeni füze kalkanı sistemi geliştirme planları yüzünden son yıllarda giderek gerginleşti.

Moskova, Washington'u, eskiden Sovyetler Birliği ile aynı blokta olan ülkelere bu füze kalkanı sisteminin bir bölümünü yerleştirme planı nedeniyle sık sık eleştiriyor.

Nükleer ve kitle imha silahlarının uzaya yerleştirilmesi 1967 yılında imzalanan uluslararası anlaşmayla yasaklanırken, Washington'un planları bazı ülkeler tarafından endişeyle karşılanıyor.

Silahsızlanma ile ilgili konferansta son 10 yılda hiçbir konu üzerinde uzlaşı sağlanamadı.

0 yorum:

Yorum Gönder