16 Mart 2008 Pazar

Bilinen en büyük deniz sürüngeni


Norveçli bilim adamları, Kuzey Buz Denizi'ndeki bir adada gün ışığına çıkardıkları ''deniz canavarı'' fosilinin bilinen en büyük deniz sürüngenine ait olduğunu açıkladı.

Oslo Doğa Tarihi Müzesi yetkilileri, Svalbard adalarındaki Spitspergen'de 2006'da bulunan fosilin 150 milyon yaşında olduğunu ve Jurassik dönemi bu su canavarının adada bulunan 40 deniz sürüngenine ait hazineden biri olarak görüldüğünü belirttiler.

Norveçli araştırmacılar, burnundan kuyruğuna 15 metreden uzun olan ve "The Monster" (Canavar) adı verilen türün, daha önce Avustralya'da bulunan "Kronozor" adı verilen ve şimdiye dek bilinen en büyük deniz sürüngeninden yüzde 20 oranında daha uzun olduğunu bildirdiler.

Kazı direktörü Dr. Jorn Hurum, kazıda buldukları tüm kemikleri önceki gün birleştirdiklerini ve "gözlerine inanamadıklarını" belirterek, hayvanın sadece yüzgecinin 3 metre uzunluğunda olduğunu ve daha önce böyle bir şey görmediklerini kaydetti.

Norveçli araştırmacılar, yaptıkları araştırma sonucu, ellerindeki fosilin bilinen en büyük deniz sürüngenine ait olduğunu belirlediklerini söylediler.

0 yorum:

Yorum Gönder