20 Mart 2008 Perşembe

"Jules Verne" uzay aracı yörüngede


Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ikmal yapmak üzere Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından dün sabah Ariane 5 tipi bir roketle uzaya gönderilen ''Jules Verne'' adlı ''Automated Transfer Vehicle'' (ATV) uzay aracı, dünya yörüngesinde dolaşmaya başladı.

ESA'nın web sayfasında yapılan açıklamada, Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay üssünden dün sabah fırlatılan 21 ton ağırlığındaki insansız uzay aracının, şu anda UUİ ile aynı yörüngede, ancak daha düşük irtifada dönmekte olduğu belirtilerek, Jules Verne uzay aracının optik sistemi sayesinde otomatik şekilde 3 Nisan'da ISS ile kenetlenmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

ESA, 10 Avrupa ülkesinden 30'dan fazla kuruluşun katılımıyla ve European Aeronautic, Defence and Space şirketinin liderliğinde 1998'den bu yana geliştirilmekte olan ATV uzay aracından, Amerikan uzay mekiklerinin emekliye ayrılacağı 2010 yılından itibaren, ISS'in Rus füzeleriyle ortaklaşa ikmali için dört adet daha gönderilmesinin planlandığını bildirdi.

Adını 19'uncu yüzyıl Fransız yazarı Jules Verne'den alan uzay aracının, ISS mürettebatına 5 ton, gıda, su, oksijen ve yakıt götüreceğini belirten ESA, daha sonraki seferler sırasında bu kapasitenin 8.1 tona yükseltileceğini kaydetti.

Ajans, aracın yakıtının yarısının, irtifa kaybeden ISS'in yörüngesinindüzeltilmesi için kullanılacağını bildirdi.

ESA, Jules Verne uzayaracının ISS ile 4 ay kenetli kaldıktan sonra, istasyonun atıklarını da alıp atmosfere girerek parçalanacağını belirtti.

Avrupa'ya uzayı keşif alanında diğer ülkelerle rekabette önemli avantaj sağlayacak 10,3 metre uzunluğunda ve 4,5 metre çapında uzun bir silindir şeklindeki ATV'nin en önemli özelliği otomatik buluşma ve kenetlenme teknolojisi.

Yolunu kendisi bulabilen ve insan müdahalesi olmaksızın istasyon ile kenetlenecek olan araç, ayrıca toplam 22 metre uzunluğunda 4 güneş paneline sahip bulunuyor.

Avrupa'nın büyük umutlar beslediği ve gelecekte çok şey beklediği ATV'nin, salı ISS'e gitmek üzere uzaya fırlatılacak Amerikan uzay mekiği Endeavour'un görevini tamamlayana dek yörüngede dönmeye devam edecek.

Kontrol merkezi Fransa'nın Toulouse kentinde bulunacak Avrupa uzay aracı, basınç kontrollü olduğundan gelecekte astronotların taşınmasınada olanak sağlıyor.

Henüz başlangıç aşamasında bulunan ATV'yi gelecekte daha da geliştirmek isteyen Avrupa, kendi bağımsız taşıma sistemini oluşturmak istiyor. Şimdilik, hiçbir ESA astronotu amerikan uzay mekiği veya Rus Soyuz aracı olmaksızın yörüngeye veya ISS'e gidemiyor.

Astronotlara müzik

ATV'nin ilk modeli Jules Verne, bu seyahati sırasında ISS'teki astronotlara bu programa katılan 10 kadar ülkenin sakinlerinin arasından seçilen Norveçli 14 yaşındaki bir genç kız tarafından belirlenerek bir müzikçalara kaydedilen şarkıları da ulaştıracak.

Therese Miljeteig isimli genç kızın, ESA tarafından düzenlenen yarışma sonucu seçilen listesindeki şarkılar ise şöyle:

Here Comes The Sun - Beatles
Come Fly With Me - Frank Sinatra
Rocket Man - Elton John
Up Where We Belong - Joe Cocker and Jennifer Warnes
Imagine - John Lennon
Flashdance - What A Feeling - Irene Cara
Walk of Life - Dire Straits
Fly - Céline Dion
Rockin' All Over The World - Status Quo
I Believe I Can Fly - R Kelly

0 yorum:

Yorum Gönder