17 Mart 2008 Pazartesi

"Mars, yaşamak için çok tuzlu"

Mars'ta yıllardır araştırmalarını sürdüren Amerikan robotlarının son bulgularına göre, Kızıl Gezegen tarihinin büyük bölümünde yaşam koşullarının oluşabilmesi ve sürmesi için ''çok tuzlu'' bir yapıya sahip bulunuyordu.

Mars'a 90 günlüğüne gönderilen ancak bin 400 günü aşkın bir süredir görev başında bulunan ikiz robotlardan Opportunity'nin topladığı son kanıtlar, Kızıl Gezegen'in erken dönemlerinde sudaki yüksek mineral karışımının, en dayanıklı mikropların dahi oluşumu için uygun bir ortam sağlamadığını gösteriyor.

Mars robot programı üyesi ve Harvard Üniversitesi biyoloji kürsüsünden Dr Andrew Knoll, bir dönem suyla haşır neşir olmuş kayalarda saklı ipuçlarının, çevre koşullarının hem asitli, hem de çok tuzlu olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Dr Knoll, Boston'daki bir bilimsel toplantıda yaptığı açıklamada, bulguların Mars'taki yaşam olasılığı düğümünü iyice sıkılaştırdığını söyleyerek, Kızıl Gezegen'de son 4 milyar yıl önceki koşulların yaşam için pek de uygun olmadığını kaydetti.

NASA'nın Kızıl Gezegen'e sadece 90 günlüğüne gönderilen robotları Opportunity ve Spirit, 1400'ü aşkın gündür görevlerinin başında bulunuyor.

Ömürlerini çoktan tamamlayan robotların yerini Phoenix uzay aracı ile doldurmayı planlayan NASA, 25 mayısta Mars'ın kuzey kutbu yakınlarına inmesi beklenen yeni uzay aracıyla buradaki buzun altını kazarak, geçmişteki ve şimdiki olası mikrobik yaşamın izlerini bulmayı hedefliyor.

2009'da gönderilecek yeni kuşak robot Mars Science Laboratory'nin (MSL) da 2010'da gezegene iniş yapması bekleniyor. Spirit ve Opportunity'den iki kat uzun ve üç kat ağır yeni robot, Mars toprağından toplayacağı örneklerin organik analizini yapabilecek.

"Uluslararası işbirliği şart"

Öte yandan ABD'nin prestijli Stanford Üniversitesinde iki gündür sürmekte olan ve çok sayıda eski astronot, havacılık ve uzay endüstrisinin ileri gelenleriyle bilim insanlarını bir araya getiren toplantıda, katılımcılar, ABD'nin Mars'a insan göndermek hedefini yerine getirmek için diğer ülkelerle işbirliği yapması gerektiği görüşünü dile getirdiler.

Konuşmacılardan NASA'nın eski Mars programı ve Ames Araştırma Merkezi Direktörü Scott Hubbard, NASA'nın bu hedefini yerine getirebilmesi için uluslararası düzeyde destek alması gerektiğini, aksi taktirde bu amacına ulaşamayabileceği uyarısında bulunarak, yetkililere uluslararası işbirliği yapmaları çağrısında bulunduklarını söyledi.

NASA'nın Başkanı Michael Griffin'i kişisel olarak eleştiren diğer katılımcılar da, gelecek NASA yönetiminin Mars hedefine ulaşabilmesi için mutlak uluslararası düzeyde işbirliğine gitmesi gerektiği görüşünü dile getirdiler.

Kaynak : www.cnnturk.com

0 yorum:

Yorum Gönder