14 Mart 2008 Cuma

Uzay yürüyüşünde Dexter'ın elleri takıldı

Amerikan Endeavour uzay mekiğinin iki astronotu, Japon laboratuvarı Kibo'nun bir bölümünün Uluslararası Uzayİstasyonu'na (ISS) montajını bitirip robot Dextre'ın ellerini taktıktan sonra istasyona geri döndü.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronotlar Rick Linnehan ve Garret Reisman'ın, Japon laboratuvarının ilk bölümünü ISS'e yerleştirmek için 7 saati aşkın süre boşlukta çalıştığını bildirdi.

Japon uzay ajansının "mikro-gravite" alanında araştırma yapacak bu modülünün montajıyla Japonya da ABD, Rusya ve Avrupa ile birlikte ISS'te söz sahibi olacak.

Avrupa uzay ajansının araştırma modülü Columbus geçenay ISS'e monte edilmişti. Japonca "umut" anlamına gelen Kibo, Amerikan, Rus ve Avrupa laboratuvarlarından çok daha geniş.

Kibo'nun montajı tamamlandığındayörüngedeki ISS'in temel inşası da tamamlanmış olacak.

Dextre'ın elleri takıldı

Endeavour uzay mekiğinin astronotları bugün yaptıkları uzay yürüyüşü sırasında dev uzay robotu Dextre'ın da ellerini taktılar.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ISS program müdürü Mike Suffredini, astronotlar Kanada yapımı 200 milyon dolar değerindeki robotun ellerini takarken, yerdeki mühendisler de dev robotun elektrik sisteminde ortaya çıkan sorunun giderilmesi için bir yazılım yaması hazırlamakta olduklarını belirtti.

Suffredini, mühendislerin en kısa sürede gerekli yamayı hazırlayacaklarına ve arızanın uzun süre devam etmesi sonucu robota zarar vermesine engel olacaklarına inancının tam olduğunu kaydetti.

Dextre adı verilen dev robotun eklemlerini, kollarını ve elektronik parçalarını ısıtmak için elektrik enerjisine gereksinimi bulunuyor, aksi taktirde 200 milyon dolarlık makine günlerce soğuk durumda kalırsa, önemli hasar görebilir.

Yerdeki mühendisler gerekli yazılımı yetiştiremezlerse astronotlar bir uzay yürüyüşüyle Dextre'ı demonte edecek ve parçalarını ISS'in içine koyacaklar, böylece robot ısıtılmak zorunda kalmayacak.

Kaynak : www.cnnturk.com

0 yorum:

Yorum Gönder