12 Mart 2008 Çarşamba

Yasal MP3 indirme rehberi

Müzikseverlerin çoğu artık mp3 formatında internetten indirdiği müziği dinliyor? Peki yasal olarak hangi siteden şarkı indirilir?
Müzikseverlerin çoğu artık mp3 formatında internetten indirdiği veya arkadaşından kopyaladığı müziği dinliyor. Peki yasal olarak hangi siteden, kaç para ödeyerek yabancı şarkı indirmek mümkün?
“Modern dünyada” dinleyicilerin yüzde 35’i (Entertaintment Media Research-EMR araştırması) yasal yollardan internet sitelerine para ödeyerek indirdiği müziği dinliyor. Bazı yasal siteler de arşivlerini bedava sunuyor.
Aynı araştırmaya göre yargılanma ve virüs korkusu, korsan mp3’teki çoğu kez düşük kalite, insanları yasal mp3’e yöneltti. Aşağıdaki yüzde 100 yasal sitelerden indirilebilen yabancı mp3’ler müzik şirketleri ya da sanatçının kendisi tarafından lisanslandırılmış.
En popüler adresler
Audiolunchbox: Bağımsız grup ve şarkıcıları içeren mükemmel bir arşive sahip. Tanesine 99 sent ödenerek satın alınan mp3’ler her türlü mp3 çalar ve bilgisayarda dinlenebilir.Bleep: 2004’te kurulan Bleep sıkı bir elektronik ve indie arşivine sahip. İngiltere merkezli bu siteden şarkı satın almak için 99 peni, albüm satın almak için 6,99 sterlin ödemek gerekiyor.
Ayda 10 dolara 40 şarkı
Connect: Sony’nin parça başına ödemeli hizmeti Connect’te parçalar Sony’nin müzik formatı ATRAC olarak indiriliyor. Bu yüzden şarkılar yalnızca Sony marka mp3 çalarlarda veya Sony’nin SonicStage yazılımıyla çalıyor. Şarkı fiyatları 79-99 peni arasında değişirken albüm fiyatları 7,99 sterlinden başlıyor. Yalnızca PC’leri destekliyor.Emusic: Ayda 9,99 dolar abonelikle 40 şarkı indirilebiliyor. 600 bin şarkılık arşivinde bağımsız şirket ve sanatçıların albümleri bulunuyor. Popüler şarkılar yok. İndirilen mp3’ler tüm cihazlarda çalınabiliyor.HMV: İngiltere’nin ilk yasal müzik indirme hizmeti HMV’nin arşivinde 1 milyon şarkı bulunuyor. Yalnızca Windows uyumlu verilen hizmetten bir şarkı 79 peniye satın alınırken, ayda 14,99 sterlin ödeyerek sınırsız şarkı indirilebiliyor. Şarkılar iPod dışında tüm mp3 çalarlara transfer edilebiliyor.iTunes: Apple’ın iTunes hizmeti Mac’lerin yanı sıra PC’lerde de çalışıyor. 1,5 milyondan fazla şarkı var. Şarkınızı İngiltere iTunes’dan satın alacaksanız 79 peni ödemelisiniz. Kopya korumalı mp3’ler bilgisayarda yalnızca iTunes programıyla çalışırken, mp3 çalar olarak iPod şart.Mperia: iTunes’un “garaj” versiyonu. Bu siteye şarkılarını sanatçılar kendileri yükleyip satıyor.Napster: 1 milyonun üzerinde şarkı içeren arşivden bir şarkı indirmenin maliyeti 79 peni. Bunun yerine ayda 9,95 sterlinlik abonelik ödeyerek sınırsız şarkı da indirilebilir. Şarkıları mp3 çalara aktarmak istiyorsanız, aidat 14,95 sterline yükseliyor. Şarkıların yalnızca üyeliğinizi devam ettirdiğiniz sürece çalabilme özelliğinde olması hiç hoş değil. Napster, Macintosh ve iPod uyumlu değil.
Peter Gabriel’ın sitesi iPod uyumlu değil
OD2: İngiliz müzisyen Peter Gabriel tarafından kurulan OD2’nin arşivinde beş büyük müzik şirketinin albüm ve parçalarının yanı sıra bazı bağımsız müzik şirketleri de yer alıyor. Bu siteden önce kredi satın alınıyor. Parça indirildikçe kredi azalıyor. OD2, iPod uyumlu değil!Trax2burn: Clubber’ları hedefleyen Trax2burn’ün arşivinde, dans müziği şirketlerinden çıkan albüm ve şarkılar yer alıyor. Sitede mp3’lerin bir tanesi 99 peni.Virgin: Şarkı başına 79 peni isteyen Virgin’den indirilen şarkılar PC ve birçok mp3 çalara uyumlu. Aylık sınırsız müzik içeren abonelik 9,99 sterlin. Ancak müziğinizin mp3 çalar uyumluluğu kazanabilmesi için ayda 14,99 sterlin ödemelisiniz. (1 dolar yaklaşık 1,25 YTL, 1 sterlin yaklaşık 2,5 YTL)
Bunlar bedava
Amazon: Bazıları yüksek profilli şarkıcılardan, bazıları yeni yeteneklerden mp3 formatında yüzlerce şarkıyı “bedava” indirebilirsiniz. Amazon bu yolla, hem yasal mp3 sektöründe kendine yer açmayı hem de yeni CD’lerin promosyonunu yapmayı hedefliyor.Epitonic: Arşivine bağımsız şarkıcı ve grupları alan Epitonic’den müzik indirmek bedava.Vitaminic: İtalyan sahipli bu uluslararası sitedeki mp3’lerin çoğu bedava. Sanatçılar şarkılarını tanıtmak için müziklerini siteye kendileri yüklüyor. Diğer şarkıların tanesi 99 peni.
,
,

0 yorum:

Yorum Gönder