31 Mart 2009 Salı

Kilonuzu test edin

Dengeli beslendiğinizden eminmisiniz? Peki ya kilonuzu koruduğunuzdan? Küçük bir testle ken­dinizi sınayın. Her doğru yanıt için kendinize bir puan verin. Ne kadar doğru yanıt verirseniz, bir yıl sonraki vücut imajınız o kadar tatmin edici olacaktır.

1. Alışveriş için en doğru zaman hangisidir?
A) Öğle yemeğinden önce, kahvaltı etmeden
B) Yemekten sonra, tok karnına
C) Buzdolabı boşaldığında
Doğru yanıt: B

Alışverişi mutlaka tok karnına yapmalısınız. Aç değilken zaaflarınıza karşı daha dirençli olur­sunuz. En doğrusu ne yemeniz gerektiğini hesaplamak, bir liste yapmak ve bu listenin dışına çıkmamaktır. Lezzetli yiyeceklere karşı koymak, alışveriş sırasında, buzdolabının karşısında ol­duğundan çok daha kolaydır.

2. Hafta içi her öğlen mayonezli bir sandviç yi­yorsunuz. Sandviçinizden mayonezi çıkarmanı­zın bir yıl sonra ki kilonuz üzerinde ne kadar et­kisi olur?
A) Etkisi olmaz
B) 1 kilo azalır
C) 3 kilo azalır
Doğru yanıt: C

Mayonez yemeyin
Bir tatlı kaşığı mayonez tam 100 kalori eder. Haftada beş ün sandviçinizi mayonez koymadan yerseniz, haftada 500 kalori tasarruf etmiş olur­sunuz. Bunun anlamlı, bir yılda fazladan 3 kilo demektir.

3. Gün içinde aldığınız kalorileri öğünlerinize ne şekilde dağıtmalısınız?
A) Kuvvetli bir kahvaltı ve Öğle yemeği, hafif bir akşam yemeği
B) Kahvaltıyı atlayıp, kalorileri öğle ve akşam yemekleri arasında bölüştürmek
C) Hafif bir kahvaltı ve öğle yemeği kuvvetli akşam yemeği
Doğru Yanıt: A

Vücut, günün erken saatlerinde alınan kalori­leri çok daha kolay yakarken, geç saatlerde alı­nan kalorileri depolamaya meyillidir. Bu nedenle zayıflamak veya kilonuzu korumak istiyorsanız kuvvetli bir kahvaltı, normal bir öğle yemeği ve hafif bir akşam yemeğini alışkanlık haline getir­melisiniz. Ne yaparsanız yapın, asla öğün atla­mayın. Bu yağların depolanmasını garanti eder.

4. Egzersiz için en uygun zaman nedir?
A) Günün sonunda, vaktim olduğunda
B) Haftada iki defa sabahları, biraz erken kal­karak
C) Haftada iki akşam, hep aynı vakitte
Doğru yanıt: A ve C

Egzersiz yapın
Kendinizi motive etmediğiniz takdirde, bir son dakika randevasuna ilk olarak egzersizi kurban edeceğinizden veya vakit geldiğinde yorgun ola­cağınızdan emin olmak için en iyisi sabah kal­kar kalkmaz egzersiz yapmak ya da bir spor ku­lübüne kaybolup düzenli olarak devam etmektir.

5. Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi şişman­latmadan en iyi doyururur?
A) Hamburger ve patates kızartması
B) Peynirli ve jambonlu pizza
C) Bir dilim tuzlu tart ve yanında salata
Doğru Yanıt: B

En uygun seçenek pizzadır. Sadece 270 kalori ve 14 gram yağ içerir. Ardından, 640 kalori ile tuzlu tart ve salata gelir. Hamburger ve patates kızartmasında ise tam 700 kalori vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder