31 Mart 2009 Salı

Fazla kilolu olduğumu nasıl anlarım ?

Herkesin yapısı farklı olduğundan, ideal kilo diye tek bir değer olamaz. Fakat boyunuza göre ideal kilo aralığınızı tayin etmek mümkün. Kilonuzun bu sağlıklı değer aralığında olup olmadığını anlamak için, Vücut Kitle Endeksi’nizi (BMI) hesaplayabilirsiniz. (BMI değerinizi bulmak için kilonuzu, metre cinsinden boyunuzun karesine bölmeniz gerekiyor. Örneğin, boyu 165 cm. ağırlığı 55 kg. olan kişinin Beden Kütle İndeksi: 55 /(1.65)x(1.65) = 20,2 olur.)

Günümüzde doktorlar, sağlıklı kiloda olup olmadığınızı anlamak için bel ölçüsüne de bakmaktalar. Erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm’den fazla çıkan bireylere, kilo vermeleri öneriliyor. Bel çevresi ölçünüz erkeklerde 94-102 cm, kadınlarda 80-88 cm aralığında ise, kilonuzu muhafaza etmeniz sağlık açısından önemlidir.

BMI= Body mass indeks (vücut kitle indeks)
Bir kişinin aşırı şişman mı, yoksa zayıf mı olduğunu saptamak için bir yöntem var: Vücut kitle indeksi. Hesaplamak çok kolay; kilonuzu, boyunuzun karesine bölüp metrekare başına düşen kilogram miktarını buluyorsunuz.
Kilo(kg)/Boy (metre)x(metre)

Vücut kütle indeksi (BMI) değerlendirmesine göre:
* BMI değeriniz 18,5′in altında ise, normalin altındasınız, biraz kilo almanız gerekebilir.
* BMI değeriniz 20-25 arasında ise, normalsiniz, tebrikler, sağlıklı kilodasınız.
* BMI değeriniz 25-30 arasında ise, fazla kilolusunuz, biraz kilo vermeniz yararlı olacaktır.
* BMI değeriniz 30′un üzerinde ise, şişmansınız, sağlıklı kilonuza kavuşana kadar kilo vermeniz çok yararlı olacaktır.
* BMI değeriniz 40′ın üzerinde ise, aşırı şişmansınız, (tehlikeli!) derhal diyet ve egzersizlere başlamalısınız. Doktor kontrolünde olursa, sağlığınız açısından da faydalı olacaktır.

1 yorum: