17 Mart 2009 Salı

Her köşeye bir Atom!


Intel her yerde Atom görmek istiyor!

Intel, Atom işlemcileri sadece netbook'larda görmekten memnun değil. İşte yeni planlar.

İşlemci pazarının AMD ile birlikte en büyük isimlerinden biri olan Intel, netbook'lar için geliştirdiği Atom işlemcilerini artık farklı platformlarda da kullanmak istiyor.

Enerji fiyatlarının artmasıyla birlikte yeni arayışlara giren birçok kullanıcı ve şirket, Mini Cooper yaklaşımıyla daha küçük ebatlarda ve daha ucuz maliyeti olan teknolojilere yöneliyor. Intel'e göre ise Atom, bu anlamda aranan kan olabilecek bir işlemci.

Atom'ların özellikle düşük güç tüketimi ve düşük fiyatıyla öne çıktığını ifade eden bir Intel sözcüsü, bunun dışında Atom işlemcilerin hızlı uyuma/uyanma fonksiyonuna da sahip olmasından dolayı şirketlerin maliyetini bir hayli düşürdüğünün altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin Microsoft Research'e göre ortalama bir server çalıştığı sürenin neredeyse %75'inde hiçbir işlem yapmıyor. Bu nedenle Microsoft, Atom server'ları uyku moduna geçirecek bir yazılım üzerinde çalışıyor ve böylece bu server'ların gerekmedikçe güç tüketiminde bulunmaması amaçlanıyor."

İlk çıktığı zamanlarda netbook gibi taşınabilir bilgisayarlar için düşünülen Atom, bu tür cihazlarda güç tasarrufunun bir hayli önemli olmasından dolayı güç tasarrufu fonksiyonuna da sahip; ancak standart server işlemcilerinin hemen hiçbirinde böyle bir fonksiyon yok.

0 yorum:

Yorum Gönder