31 Mart 2009 Salı

14 günlük diyet

Et ve mamulleri: Hamuru un vs. içermeyen köfteler, şiş, kıyma, sucuk, salam, sosisler vs. her şekilde pişirilebilir. Yağda, fırında, ızgarada. Ancak patates vs. konulmadan ve soğansız olmalıdır.

Kümes hayvanları ve av etleri: Tavuk, hindi, kaz, ördek etleri ve bunların hamur vs. içermeyen mamulleri. Yine her şekilde pişirilebilir.

Yumurtalar: Her şekli ile tereyağda, sucuklu, rafadan vs. unsuz, domates ve soğansız, yumurtanın her türlüsü yani bıldırcın, ördek vs. yenilebilir.

Balıklar: Her türlüsü, her şekli ile (kızartmalarda asla un olmayacak şekilde) ve Özellikle balıklar bol yenmelidir. Balıklarda daima etlerin aksine yağlı olanları tercih edilmelidir. (Uskumru, lüfer vs. gibi) Bilindiği üzere balıkların yağı şifadır ve hap olarak da satıldığını aklımızda tutalım.

Yağlar: Diyetimizde her türlü sıvı yağ ve tereyağı serbesttir. Ancak yağların hası zeytinyağı sızma ve natürel şekilde her yemekte daima kullanılmalıdır.

Küçük bir hatırlatma yapmak isterim. Metabolizmamız hayvanı yağları, fırsat verirsek enerji olarak tüketir, ancak sıvı yağlardan aynı zamanda kendisi için müphem olan TEMEL YAĞ asitlerini de üretir. Çok yüzeysel olarak bu yağlar damarlarımızda gezip temizlik yapar ve diğer katı yağları harekete geçirip birikmiş yağların yakılmalarını sağlar. Eksiklikleri şişmanlık ve bir çok hastalığı beraberinde getirir. Bu temel yağ asidini 3 ayrı yağ asidinden kendisi yapar. Burada ayrıntısına girmeden, eğer bir insan günlük beslenmesinde ağırlıklı olarak zeytinyağı, biraz ayçiçek yağı ve bu arada çeşitli yeşilliklerden yiyorsa bu eksikliği gidermiş olur. Ancak bir cinsi var ki çok az bulunmaktadır, onu sağlamanın en iyi yolu ise her gün mutlaka az bir miktar da olsa ceviz yemek tir. Bu aynı zamanda kalp sağlığını da korur. Ayrıca zeytinyağı ve balık kolesterol düşmanıdır. Bunu herkese tavsiye ederim.)

Yeşil salata: Günde iki orta büyüklükte tabakta bol zeytinyağlı, istenirse sirke konabilir, ama limon ve soğansız olarak zevkle yenebilir. Özellikle marul, roka, maydanoz vs. tercih edilmeli, bir anlamda bunlar doğranıp yenmelidir.

Baharatlar: Karabiber, kimyon ve az miktar pul biber ve şeker içermediğinden emin olunan diğer baharatlar abartılmadan yenebilir.

Zeytin ve peynirler: Zeytinler özellikle naturel siyah zeytin ve tam yağlı eritme ve diğer peynirler az olarak yenmelidir. Esasında sabahları et haşlama vs. daha çok tercih edilmelidir.

Yukarıda sayılan ürünler serbestçe yenip birbirleri ile beraber çeşitli yemekler yapılabilir. Ancak burada adı verilmeyen başka hiçbir şey yenilemez ve yemeklere katılamaz. Diyet bu yönü ile çok katıdır. Örneğin domatese mi yasak, evet. Bunların yasak olmalarının temel sebebi, içerdikleri şeker oranlarındandır. İlk başta vücut yağ yakmaya zorlanacağından çok dikkatli olunup şeker ihtiva eden gıdanın metabolizmaya girmemesi gerekir. Elbette bu, geçici bir süre içindir.

0 yorum:

Yorum Gönder