18 Mart 2009 Çarşamba

BÖBREK NAKLİ KONUSUNDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER

Böbreklerimiz Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?

Sağlıklı insan vücudunda 2 adet böbrek bulunur. Karnımızın tam arkasında, omurganın her iki yanında, en alt kaburga kemiğinin aşağısında yerleşiktirler. Her bir böbrek kabaca, sıkılmış bir insan yumruğu büyüklüğündedir.

Yaşamsal Filtreler

Vücudumuzda ortalama 5 litre kan dolaşmaktadır. Böbreklerimiz her gün bu miktardaki kanı 40 kez süzer ve temizlerler. Bu, toplam 200 litredir, yani 200 şişe ya da 20 kovayı doldurabilecek büyüklükte bir miktardır!

Kronik Böbrek Hastalığı Nedir?

Eğer böbreklerimiz fonksiyonlarını giderek yitirmeye başlıyorlarsa, kronik böbrek hastalığından (KBH) söz ederiz. Kronik böbrek hastalığı, genellikle fark edilmeyen sessiz bir hastalıktır.Hayal edebileceğimizden çok daha fazla insanı etkilemektedir.

Her 10 yetişkinden 1’inde bir çeşit böbrek hasarı bulunmaktadır. Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığına sebep olan başlıca etkenlerdir.

Böbrek Nakli Nedir?

Böbrek yetmezliği hastasına başka bir kişiden alınan böbreğin takılması işlemine “böbrek nakli tedavisi” denir.

Böbrek nakli tedavisi ve çeşitleri

Nakledilen böbrek eğer hasta kişinin hayatta olan yakınlarından alınır ise “canlıdan” , yoğun bakımda tedavi altındayken beyin ölümü gelişen bir kişiden alınır ise “kadavradan” böbrek nakli tedavisi adı verilir.

Böbrek Nakli ile uzun ve sağlıklı bir hayat sürmek mümkündür.

Böbrek yetmezliği hastasının uzun süre yaşaması ancak böbrek nakli ile sağlanabilir. Diyaliz tedavisi, böbrek nakli sağlanana kadar geçen süreçte destek sağlayıcı bir tedavidir. Böbrek yetmezliği hastası nakil olarak on yıl sonra yaşıyor olma şansını diyalizde kalmaya oranla 12 kat arttırabilir. Böbrek nakli ile özellikle diyaliz ihtiyacının kalmadığı normal bir hayata kavuşulur.

Günümüzde böbrek nakli başarılı ve güvenli bir tedavi yöntemidir.

Canlıdan böbrek nakli olan hastaların %90-95 gibi neredeyse tamamına yakın bir kısmı birinci yıla diyalizden uzak bir yaşam sürerek girmektedir. Bu hastaların büyük kısmı 10–15 yıldan daha fazla bir süre böbreğini korumaktadır.

Herkes böbrek nakli olabilir. Olamayacak hastalar çok küçük bir gruptur.

Kısa bir süre önce kanser tespit edilenler nakil için uygun aday değildirler. İleri derece kalp hastalığı olanlarda nakil öncesi iyi değerlendirme yapılması gereklidir. Hepatit hastaları da böbrek nakli olabilirler. Böbrek naklinde yaş değil ama kişinin sağlık durumu önceliklidir. Hem böbrek yetmezliği hem de şeker hastalığı sebebiyle çabuk yıpranan şeker hastaları da nakil şanslarını kullanmalıdır. Tip I diyabet hastaları için böbrek nakli ile birlikte pankreas nakli yapılması önemli bir şanstır.

Kadavra listesine girmek için neler yapılması gerekir?

Canlı vericisi olmayan nakil hastaları isterlerse kadavra listesine girebilirler. Kadavra listesine girmek isteyenlerin İstanbul’a günün her saatinde 2-3 saat içerisinde gelecek uzaklıkta olmaları önemli bir konudur. Çünkü kadavra organ günün her saatinde çıkabilir ve zaman kaybetmeden doku laboratuarında gerekli tetkikleri başlatmak gerekir.

En iyi seçenek, diyalize hiç başlamadan böbrek nakli olabilmektir.

Diyalize başlamadan böbrek nakli olan hastalarda, vücutları hiç yıpranmadığı ve başka sağlık problemleri gelişmediği için daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Çalışmalar da, böbrek yetmezliği hastalarında diyalizde geçirilen sürenin kısa olması halinde böbrek nakli sonrası daha sağlıklı ve uzun bir hayat sağlandığını göstermiştir.

Canlı böbrek nakli ilk tercih olarak düşünülmelidir.

Canlıdan böbrek nakli kadavra böbrek nakline göre hem daha başarılıdır hem de nakledilen böbrek daha uzun süre çalışır. Kadavra nakillerde %80’lerde olan başarı, canlıdan böbrek naklinde %95 düzeyindedir. Kadavra böbrek nakillerinin yarısı ortalama 10 yıl sağlıklı çalışırken canlı böbrek nakillerinde 25 yıl sonra halen sağlıklı çalışmasını sürdürür.

Canlı böbrek naklinde öncelik vericiye zarar gelmemesidir.

Canlı böbrek nakli kararı verilirken böbrek verecek olan kişi çok detaylı tetkik ve uzman değerlendirmesinden geçer. Kendini sağlıklı bilen kimseler arasında her üç kişiden birinde böbrek bağışlamak için uygun olmadığı bir durum tespit edilir.

Hastanede iki gün yatarak böbrek bağışlayabilirsiniz. Canlı vericiden böbrek çıkarılması ameliyatları merkezimizde Laparoskopik (Kamera altında) yapılmaktadır.

Laparoskopik girişim karın içersine küçük bir kesiden yerleştirilen bir kamera ve özel aletler kullanılarak yapılır. Laparoskopik girişimde karında hem daha küçük kesiler yapılır hem de bu kesiler kas olmayan yerlerden yapıldığından ameliyat sonrası kesi yerlerinden ağrı çok daha az hissedilir. Buna bağlı olarak iyileşme dönemi daha kısadır. Vericiler genellikle 2-3 gün içersinde eve dönebilir ve birkaç hafta içersinde normal aktivitelerini kazanırlar.

Böbrek bağışlamak için dört derece akrabalık gerekmektedir.

Yakınlarına böbrek bağışlayacak kişilerin yasal olarak dört derece akrabalık içersinde bulunması gerekmektedir. Dört dereceden daha uzak akrabalık ilişkisi olması durumunda ancak etik kurulumuzun onayladığı nakiller gerçekleştirilmektedir.

Kadavra listesine girmek veya canlıdan böbrek nakli ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için bize ulaşabilirsiniz.


Lida Dai Dai Hua Jiao Nang Seo

0 yorum:

Yorum Gönder