31 Mart 2009 Salı

Diyetle ilgili doğru bildiğiniz yanlışlar

“Ne yaptıysam olmadı… Yağı kestim, spor yaptım, protein takviyesi aldım ama bana mı­sın demedi” diyenler! Tam size göre haber. Yan­lış yapıyor olmayasanız?

Amerikalıların yaklaşık yüzde 55′i bugün aşı­rı kilo ya da obeziteden şikayet ediyor. Bir başka ürkütücü gerçek ise çocuklarda obezitenin geç­miş yıllara oranla çok daha fazla görüldüğü.

“İnsanlar neden kilo vermekte bu kadar zorla­nıyorlar?” sorusunun cevabını araştıran uzman­lar, bakın diyetle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar hakkında neler buldu:

* Diyetinizden yağı çıkarmanız zayıflatır
Yanlış: Tabii ki, tahıl meyve, sebze gibi yağ
açısından düşük gıdaları yediğinizde kilo verme­niz kolaylaşır fakat yağ açısından ekmek gibi dü­şük karbonhidratlı gıdaları bol tükettiğinizde, sa­dece yağı kesmeniz kilo vermenizi kolaylaştır-maz. Yağsız bile olsa hamur işleri, ekmek gibi karbonhidratlı gıdalar kilo almanıza neden olur.

* Haftada üç kez yarım saat egzersiz kilo verdirir
Yanlış: Sadece spor yaparak kilo vermeniz mümkün değildir. Örneğin haftada 4 gün 30 da­kika yürürseniz, toplam 600 kalori yakmış olur­sunuz. Bu da tartıda çeyrek kiloya denk gelir ve zaten siz günlük kalori alımınızda bundan faz­lasını alıyor ve açığı kapatıyorsunuz. Ancak, sporla beraber yapılan diyet kilo vermenize kat­kıda bulunur.

* Ekstra protein kas gelişiminize katkı sağlar
Yanlış: Protein, kasların yapılanmasında ve gelişmesinde kan hücrelerinin yapılanmasında, hormon ve enzimlerin düzenlenmesinde ve bağı­şıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli rol oynar. Fakat aşırı protein vücutta yağ olarak depolanır. Kasları güçlendirmenin en iyi yolu, kas gelişimine yönelik spor yapmaktır.

* Zayıflama hapları kilo vermede çok yardım­cı olur
Yanlış: Amerikan Gıda ve İlaç yönetmeliği’ne göre obezite ya da aşırı kiloya sahip olan insan­ların zayıflama haplarını kullanmaları sonucu tansiyon, yüksek kolesterol gibi şikayetlerinin olduğu saptandı. Aşırı kilo ya da obezite, zayıfla­ma haplanyla giderilmez, çok ciddi bir tedavi gerektirir.

* Vitamin desteği kilo vermek için gereklidir
Yanlış: Lif ve antioksidan özelliği bakımından zengin olan sebze ve meyveler, vitamin açısın­dan daha zengindirler. Günde 1500 kalorinin al­tında yemek yiyorsanız mutlaka vitamin ve mi­neral desteği almanız gerekir.

Doğrular

* Yumurta yemek kilo aldırmaz
Doğru: Yumurta çok faydalıdır. Kaynatılmış bir yumurtada yaklaşık 75 kalori bulunur. Yumurta­lar kalori açısından da düşüktürler. Antioksidan özelliğe de sahip olan yumurtanın besin değeri yüksektir.

* Amerikan Sağlık Birliği, günde bir yumur­tanın yenmesini öneriyor
* Diyet yaparken yağlı yiyecekler yiyebilirim
Doğru: Diyet yapmak fizyolojik bir olaydan çok psikolojik bir olaydır. Diyet yapmaya başla­dığımızda, sevdiğiniz her yemeğin yasaklanma­sı sizde o gıdaları daha çok yeme hissi uyandırır. Bu tür gıdaları ölçülü miktarlarda yiyebilirsiniz.

* Yürüyüş kilo vermenizi sağlar
Doğru: Diğer fiziksel aktiviteler gibi uzun yü­rüyüşler de kalori kaybına neden olur. Günde 10 bin adım atarsanız 100 Kalori yakarsınız.

0 yorum:

Yorum Gönder