14 Mart 2008 Cuma

Cassini'den Satürn'ün uydusuna yakın bakış


Satürn'ün çevresinde 4 yıldır dönmekte olan Cassini uzay aracı, gezegenin ayı Enceladus'un yakınından geçerek, uydunun püskürttüğü buz gayzerlerini gözlemledi.

Enceladus'un yüzeyine 50 km kadar yaklaşan Cassini, gök cisminin "kaplan çizgileri" adı verilen güney kutbundaki gizemli çatlaklardan 160 kilometre kadar yükseğe fışkıran buz parçacıklarını inceleme olanağı buldu.

Satürn'ün uydularından bu küçük ayın yüzeyinde su, hatta okyanus bulunabileceğini düşünen bilim adamları, Enceladus'daki bu gayzer faaliyetinin nedenini anlayabilmeyi istiyor.

Dünyadan bir milyar kilometre uzakta bulunan Cassini, bilim adamlarının manevrasıyla 500 kilometre çapındaki Enceladus'a 50 kilometre yaklaşarak, buz parçacıklarından örnekler de topladı.

Buz parçacıklarının insan saç teli kadar ince olduğunu ve tepkiyen gazın şiddetiyle saatte bin 300 kilometre hızla yüzeyden uzaya doğru püskürdüğünü belirten araştırmacılar, Satürn'ün halkasının kaynağı olduğunu düşündükleri bu parçacıkların Cassini uzay aracı için bir tehlike yaratmadığını kaydettiler.
Kaynak : www.cnnturk.com

Bilim adamları, Enceladus'tan iki ayrı tipte parçacık püskürdüğünü, bunlardan birisinin saf sudan buz, diğerinin de buzla karışık başka maddeler olduğunu belirterek, Enceladus'tan fışkıran gayzerlerin de su buharı ile karışık karbondioksit, metan, biraz amonyak, karbonmonoksit veya nitrojenden oluştuğunu tahmin ediyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder