14 Mart 2008 Cuma

Bu işyerinde video izlemek yasak!

Mesai saatlerinde MSN, Facebook, Youtube gibi sitelere girenler yandı YouTube'a erişim şirketlerin internet bağlantılarında aşırı trafiğe neden olması nedeniyle engelleniyor.!

İnternet erişiminin işyerindeki verimliliği düşürdüğü konusu ilk defa seslendirilmeye başlanalı on yılı geçti. Hatta Türkiye’nin en büyük sanayi gruplarından Sabancı Holding’in de aralarında olduğu pek çok şirket grubu, kendi ağlarından YouTube, Facebook gibi sitelere erişim olanağı vermiyor.
YouTube'da en fazla izlenen amatör videolardan birisi de "I got a crush on Obama (Obama'ya tutuldum)" başlığını taşıyor. (Fotoğraf: YouTube)


MSN Messenger gibi anlık bilgi paylaşımını getiren programlara ise sınırlı oranda kullanım imkânı veriliyor. MSN ile başlayan çalışanların erişimlerinin denetlenmesiyle ilgili süreçte, bu defa sıra çalışanların video izlemesine geldi. YouTube gibi sitelerdeki düşük kaliteli video klipler bile işyerindeki verimliliği düşürmeye yetiyor ama tek sorun bu da değil. Çok yüksek oranda bant genişliği harcanması dolayısıyla online video erişimi özellikle küçük işyerlerinin internet kullanım hacmini büyük ölçüde baltalıyor.Kaba bir hesapla, ortalama bir video dosyası, herhangi bir ses dosyasından en az yedi kat, ortalama bir elektronik postadan ise 200 kat daha fazla hacim kaplamakta.Geçen ay internet izleme ölçümleri yapan Nielsen Online tarafından yayınlanan bir rapora göre videoların en yoğun izlendiği saatler hafta içi 12:00 ile 14:00 arası.VİDEODA DÜNYA REKORUComScore internet trafik izleme şirketinin belirttiğine göre Aralık 2007'de dünyada 10 milyardan daha fazla video izlendi ki bunun bir dünya rekoru olduğunu belirtmek gerek. Bu hacim içinde, işyerlerinden seyredilen videoların kesin oranı bilinmemekle birlikte, yüzde 50 gibi makul bir varsayım bile işgücü ve kaynak maliyeti açısından işyerlerinin ne tür bir kayıp rakamıyla karşılaştığı hakkında bir fikir veriyor.Kar amacı gütmeksizin çalışan hayır kuruluşlarının çalışanları da günün büyük bir kısmını video seyrederek geçirince artan Internet trafiği normal işleyişi bütünüyle durdurabiliyor. Söz gelişi Kaliforniya San Jose'deki Katolik hayır kurumları bile 'internet kullanımında kısıtlamalara' gitmek zorunda kaldılar.BLOKE ETMEK ZOROnline video erişimini bloke etmek kolay bir iş değil. Giderek artan sayıdaki internet kullanıcısının giderek artan çeşitlilikte ve daha fazla kapasite kullanımını gerektiren Internet kanallarını kullanmaya başlaması nedeniyle bilgi işlem yöneticileri kendi ağları üzerinde filtreler oluşturmakta giderek daha fazla zorlanıyorlar. Buna ek olarak, yapılan işin gereği online video seyredilmesi gereken işyerlerindeki çalışanların hangi videoları iş için hangi videoları kendi kişisel amaçları için izlediklerini tespit etmek de neredeyse imkansız. Bu karışıklığa çare üretmek konusunda çalışan bazı küçük yazılım şirketleri ise, video içerik analizi üzerinden çalışacak bir takım filtre yazılımları geliştirmeye çalışıyor. Çalışanları bir şeylerden 'alıkoymaya' ve onların 'neler seyrettiklerini' izlemeye yönelik girişimler her ne kadar etik tartışmaları beraberinde getirse de şirket kaynaklarının verimli kullanılması ve israfın önlenmesi gibi 'ulvi' amaçlar söz konusu olduğunda yöneticilerin önünde pek fazla seçenek kalmadığını söyleyebiliriz.

Kaynak : www.haberturk.com

0 yorum:

Yorum Gönder