14 Şubat 2009 Cumartesi

Türkler Google çeviriyi sevdi

Türkler Google çeviriyi sevdiGoogle'ın çeviri hizmeti Türkiye'de büyük ilgi gördü.
Google Türkiye Pazarlama Direktörü Mustafa İçil, Türk kullanıcıların daha ilk açıldığı günden günümüze Google Çeviri'yi etkili bir biçimde kullandıklarını belirterek, ''Kullanıcı yorumları, ekiplerimizin çalışmaları doğrultusunda sistem kendini hızla geliştirecektir'' dedi.

İçil, Google Çeviri'nin 10 yeni dilde hizmet sunmasıyla internet kullanıcılarının, arama sonuçlarında İngilizce internet sitelerini kendi dillerine çevirebileceklerini ve bilgiye daha rahat erişim sağlayacaklarını kaydetti.

Google için sunduğu hizmetlerin lokalizasyonunun büyük önem taşıdığına işaret eden İçil, ''Türkiye ekibi olarak görevlerimizden biri de bu lokalizasyon sürecine katkıda bulunmak. Bizim için lokalizasyon süreci ürünün lansmanından sonra da devam ediyor'' dedi.

İçil, kullanıcılardan aldıkları geri bildirimlerle servislerini sürekli geliştirmeye devam etmeyi hedeflediklerini dile getirerek, ''Google Çeviri'nin Türkçe versiyonu için de bu süreç devam ediyor. Amacımız kullanıcı izlenimlerine göre Türkçe hizmet veren Google Çeviri'yi geliştirmek ve kullanıcıların isteklerini tamamen karşılayacak bir noktaya getirmek'' diye konuştu.

Türkçe hizmetin başlaması konusunda tetikleyici bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan İçil, Google için Türkiye'nin, genç nüfusu ve internet kullanımı ile her zaman önemli bir ülke konumunda olduğunu ve bu önem doğrultusunda da Google Türkiye için lokalizasyon çalışmalarına her zaman önem verdiğini söyledi.

Mustafa İçil, Google'ın tüm servislerinin Türkiye'de çok yaygın olarak kullanıldığını belirterek, ''Google Çeviri için de bu aynı şekilde geçerli, Türk kullanıcılar daha ilk açıldığı günden günümüze Google Translate'i etkili bir biçimde kullanıyorlar. Türkiye'nin genç nüfusu da kullanım oranının yüksek olmasına başka bir neden olarak gösterilebilir'' dedi.

Talebin yoğun olduğunu vurgulayan İçil, Google Çeviri'nin Türkiye'deki internet kullanıcılarına en büyük katkısının, artık Türkçe olmayan içeriklerden de faydalanabilmeleri olduğunu belirtti.

İçil, artık kullanıcıların, desteklenen tüm Google Çeviri dilleri arasında çeviri yapabileceklerine değinerek, ''Örneğin İspanyolca bir internet sitesini Türkçe okumakla ilgileniyorsanız, Google Çeviri bunu sizin için gerçekleştirecektir'' dedi.

Sanal ortamda yapılan çeviri kalitesi dört dörtlük olmasa da, yabancı dil bilmeyen kullanıcıların, bilgileri gözden geçirmeleri için çok iyi bir araç olduğuna işaret eden İçil, şunları söyledi:

''Ayrıca yapılan çevirilerin eksik ya da tam doğru olmadığı durumlarda Google, kullanıcılara çeviri önerilerini girme fırsatını tanımaktadır. Bu noktada kullanıcılarımızın geri dönüşleri bizler için çok önemli.

Google Çeviri yeni hizmete giren bir servis. Kullanıcılarımızın yorumları, ekiplerimizin çalışmaları doğrultusunda sistem kendini hızla geliştirecektir. Servisin diğer dillerde başlangıç hikayesi de bu süreçte gelişmiştir.''

0 yorum:

Yorum Gönder