27 Şubat 2009 Cuma

Dünya devi Türkiye'yi seçti

Dünya devi Türkiye'yi seçtiHewlett Packard küresel krize rağmen ayda 200 bin masaüstü bilgisayar üretimi yapacak fabrikası için Türkiye'yi seçti.
Dünyanın en büyük PC üreticisi Hewlett Packard küresel krize rağmen ayda 200 bin masaüstü bilgisayar üretimi yapacak fabrikası için Türkiye'yi seçti.

Fabrikaya 60 milyon dolarlık yatırım yapılacak Fabrika için Makedonya ile Türkiye yarıştı. Başbakanlık Yatırım Ajansı HP yöneticilerini Türkiye için ikna etti. Başkan Korkmaz: "Başbakan 2 bin kişinin projede istihdam edileceğini duyunca 'Hayırlı olsun' dedi"..

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi ve Türkiye'de de pazar lideri olan HP (Hewlett Packard), ayda 200 bin masaüstü bilgisayar üretimi yapacak fabrika için düğmeye bastı. Başbakanlık Yatırım Ajansı 9 aydır peşinde olduğu dünya devini ikna etti ve HP, 60 milyon dolar yatırımla 18 ayda inşa edilecek fabrika için Türkiye'yi seçti. Çek Cumhuriyeti'ndeki fabrikasından binin üzerinde işçi çıkaran HP'nin üretim anlaşması yaptığı Foxconn tarafından işletilecek olan bölgesel üretim tesisi, yaklaşık 60 milyon ABD Doları değerindeki yatırımla birlikte 2 bin kişiye ulaşacak istihdam fırsatı sunacak. Çorlu'da üretilecek bilgisayarların 2010 yılında piyasada olması bekleniyor.

SIRADA BAŞKA DEVLER VAR

Türkiye'deki teşvikleri, lojistik olanaklarını ve büyüyen pazarı cazip bularak, küresel krize rağmen yatırım kararını değiştirmedi. HP gibi dünya devini krize rağmen ikna etmenin kolay olmadığını belirten Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz süreçle ilgili şu bilgiyi verdi: "Rekabet halinde olduğumuz ülkelerden daha iyi koşullara sahip olduğumuzu anlatmak için defalarca ABD'de ve Türkiye'de toplantı yaptık. Her sorunu tek elden çözmek için çaba gösterdik. Başbakan'ın istihdam dolayısıyla yakın ilgi gösterdi. Fabrikada çalışacak elemanların yetiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'nın ciddi desteğini aldık. Son aşamada Başbakan ve HP'nin üst düzey yöneticileri bir araya geldi. Yani diğer fiziki koşullardan çok uzun vadeli insan kaynağının, yöneticilerin uzun vadeli vizyonunun fark yarattığını düşünüyoruz." Sadece Türkiye pazarı için değil, ihracat için kurulacak fabrikayla ilgili HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar Türkiye'nin hem lojistik hem de yatırım olarak cazip teklif sunmasının kararda etkili olduğu yorumunu yaptı. HP Türkiye Kişisel Sistemler Ülke Müdürü Artun Ayvat da HP'nin Türkiye'de çift haneli büyümeler elde ettiğinin altını çizdi ve, "Türkiye'nin tercih edilmesinde insan kaynağının kalitesi çok etkili oldu. Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın her aşamada büyük desteğini gördük" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder