19 Şubat 2009 Perşembe

Intel ve Nvidia'nın büyük kavgası...

Intel Nvidia'ya dava açıyor.


Nvidia ve Intel kanlı bıçaklı oldu: İşte kavganın nedeni ve Nvidia'dan gelen çok sert açıklama.


Yonga üreticileri Nvidia ve Intel arasında 2004'e dayanan bir anlaşma sebebiyle uyuşmazlık çıktı. Intel, yapılan bir anlaşmanın ilkelerine karşı geldiği için Nvidia'yı Delaware eyaletindeki bir mahkemeye şikâyet etti.

Anlaşmaya göre Nvidia lisans sahibi olarak Intel işlemciler için nForce yonga seti üretebilecekti. Nvidia bu anlaşmanın Intel'in yeni amiral gemisi Core i7 işlemciler için de geçerli olduğunu iddia ediyor. Intel ise bunun tam zıttını düşünerek ve bu tip yongaların üretimini yasaklamıştı. Nvidia halen Core i7 sistemler için bir nForce yonga seti geliştirmeye devam ettiği için Intel bu duruma yasal yoldan karşı gelmeye karar verdi.

Nvidia kendini haklı görüyor ve şikâyet karşısında son derece sakin. NVIDIA CEO'su ve başkanı Jen-Hsun Huang durum hakkında şunları söyledi: "Biz sahip olduğumuz lisansın geçerli olduğundan eminiz. CPU'ların zamanının geçmiş olması ve bilgisayarların ruhunun hızlı bir şekilde GPU'ya doğru yol alması bu şikâyetin asıl amacını oluşturuyor. Bu çırpınış geriye dönük CPU ticaretini korumak için bir yeniliği baskı altına almaktan öte değildir."

Nvidia'nın yaptığı açıklamanın tam metnini noktasına, virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz...

Nvidia'dan sert açıklama:

NVIDIA firmasinin Intel'in Delaware eyaleti mahkemesinde açtigi davaya yanitidir. Intel'in iddiasi iki sirke arasinda imzalanan 4 yil geçerlilige sahip yongaseti lisans anlasmasinin Nehalem örneginde oldugu gibi Intel'in dahili bellek denetçisi içeren yeni nesil islemcilerini kapsamadigidir. Müsterilerimize gönderilmekte olan yongasetlerini dava konusu etkilememektedir.

Sözlerine "Bahsi geçen lisansimiz geçerliligini sürdürmektedir" diye baslayan NVIDIA icra kurulu baskani Jen-Hsun Huang sözlerine söyle devam etti, "Merkezi islemcilerin normal seyrini sürdürürken kisisel bilgisayarlarin yönünün hizli biçimde grafik islemcilere dönmesi bu sorunun temelini olusturmaktadir. Kötüye gitmekte olan merkezi islemci ticaretini korumak adina yenilikçiligi bastirma çabasinin açik bir örnegidir."

NVIDIA firmasi, Intel islemci tabanli sistemlere yenilikçi platform saglamak üzere 2004 yilinda bir anlasma yapti. Bunun karsiliginda Intel firmasi, NVIDIA'nin 3D, GPU ve diger veri islem teknolojilerinden olusan genis kapsamli lisanslarina sahip oldu.

SLI® Hybrid power, CUDA™ paralel veri isleme teknolojisi, son zamanlarin en önemli yeniliklerinden biri olan kuzey, güney köprü ve grafik islemci yongalarini küçük bir çekirdege sigdiran ION™ gibi birçok yenilikçi teknolojiyi anlasmanin imza edilmesiyle NVIDIA kullanima sundu.

Merkezi islemciyle bir araya getirildiginde iki yongali bir PC platformu olusturan ION,
Intel'in kendi bulusu çözümünden iki yil daha ileridedir. Buna ek olarak, ION platformu, Intel'in günümüzdeki 3 yongali tasarimindan1 10 kat daha fazla performans sunmaktadir.

Sektör ve tüketiciler NVIDIA'nin sundugu yenilikler güvenmektedir. Gerçek Windows deneyimini ilk kez her kullanici için erisilebilir hale getirdiginden Microsoft, ION platformunu onayladi. Geçen yilin sonlarinda aralarinda MacBook Classic, MacBook Air, MacBook ve MacBook Pro'nun bulundugu yeni nesil dizüstü bilgisayar ürünün gaminin tümünde Apple firmasi NVIDIA yongasetlerini tercih etti. Intel'le yaptigi anlasma sayesinde bu gün aralarinda Acer, Alienware, Asus, Dell, Falcon Northwest, Fujitsu, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI, NEC, ve Toshiba'nin bulundugu birçok firma NVIDIA'nin sagladigi heyecan verici yenilikleri ürünlerinde kullaniyor.

Huang, "Genis kesimlerce yaygin biçimde kabul gören NVIDIA platform yeniliklerine söyle bir baktigimizda, 4 yil önce imzalanmis bir anlasma için Intel'in simdi bir tartisma baslatmis olmasina sasirmamak lazim. ION, SLI, Hybrid power ve CUDA gibi yenilikçi teknolojiler Intel'in PC platformu üzerindeki kontrol yetenegini tehdit ediyor."diyerek açiklamasini noktaladi.

NVIDIA, Intel'le olan bu görüs farkliligini makul ve adil biçimde gidermek üzere nerdeyse bir yildir gayret gösteriyor. Intel'in günümüz CPU veriyolu için tasarlanmis NVIDIA yongasetleri söz konusu tartismadan etkilenmemektedir.



0 yorum:

Yorum Gönder