29 Mayıs 2008 Perşembe

Hamilelikte seks

Hamilelikte seks Hamilelik sırasında seks isteğinin çiftten çifte değişmekle beraber, genellikle birinci üç ayda azaldığı, ikinci üç ayda arttığı, üçüncü üç ayda yine düşüş gösterdiği belirtiliyor. Bedensel değişiklikler, istek ve cinsel zevkinizi etkiler. Eğer olumsuz etmenleri bilirseniz ve onlarla birlikte yaşamayı öğrenirseniz cinsel hayatınıza karışmalarını en aza indirebilirsiniz.
Doğum yaklaştıkça, isteğin iyice azalmasının nedenleri şöyle sıralanıyor: Birincisi, karın hacminin artışı hareket etmeyi zorlaştırıyor. İkincisi, ilerlemiş hamileliğin ağrı ve rahatsızlığı sıcak bir ilerlemeyi engelliyor. Üçüncüsü ise son dönemlerde kadının, bebek ve doğum dışında herhangi bir şeye yoğunlaşması zor oluyor.

Bedensel değişiklik

Her şeyden önce, bedensel değişiklikler, istek ve cinsel zevkinizi etkiler. Eğer olumsuz etmenleri bilirseniz ve onlarla birlikte yaşamayı öğrenirseniz cinsel hayatınıza karışmalarını en aza indirebilirsiniz. Bu olumsuz etkiler şöyle özetlenebilir:

Bulantı ve kusma: Eğer bulantı ve kusmalarınız gece gündüz devam ediyorsa, bunların geçmesini beklemelisiniz (sıklıkla ilk üç ayın sonunda kaybolur). Eğer sizi yalnızca belli saatlerde, genelde sabah, rahatsız ediyorsa gevşemeye çalışın ve yemek saatlerinizi ona göre ayarlayın. Kendinizi berbat hissediyorsanız ısrarla çekici görünmeye çalışmayın; çünkü sabah rahatsızlığınız duygusal gerginliğinizle artabilir.

Yorgunluk: Dördüncü aya kadar geçecektir. Geçinceye kadar, kendinizi gece geç vakitlere kadar romantik olmaya zorlamak yerine; eğer uygunsanız eşinizle gündüz kendinizi daha dinç hissettiğinizde birlikte olun.

Görüntünüzün değişmesi: Hamilelik ilerledikçe kadının görüntüsü ve karnının şişmesi çiftlerden birinde ya da ikisininde de isteksizlik yaratabilir.

Üreme organlarının büyümesi: Hamilelikte hormonal değişikliklere bağlı olarak, kasık bölgesine doğru artmış kan akımı, bazı kadınlarda cinsel beklentiyi arttırabilir. Fakat özellikle hamileliğin son dönemlerinde, kadının cinsellikten daha az zevk almasına neden olabilir.

Memelerde dolgunluk: Bazı çiftler hamilelik boyunca dolu ve gergin göğüslerden hoşlanabilir. Fakat bir kısmında hamileliğin erken döneminde memelerin ağrılı gerginliğine bağlı olarak ilişki acı verebilir.

Vajina salgılarındaki değişiklikler: Bu salgıların miktarı artar ve kıvamı, kokusu, tadı değişir. Bu artış, birleşmeyi daha hoş hale getirebilir. Tam tersi kadının vajinasının sürekli ıslak ve kaygan olması eşinin sertleşmesini engelleyebilir.

Bebeğinize zarar vereceğinizden korkmak: Normal bir hamilelikte cinsel birleşme bu etkilerin hiçbirine yol açmayacaktır. Bebek rahimde rahat ve korumalı bir ortamdadır. Ayrıca rahim ağız kısmında oluşan sıvımsı bir tıkaç ile bebek dış ortamdan güvenle korunur. Ayrıca orgazmdan sonra rahimde kasılmalar olmasına karşın, bu kasılmaların normal bir hamilelikte tehlikesi yoktur.

Bebeğinizin “farkında” olmasından korkmak: Orgazm sonrasında rahimdeki kasılmaların sebep olduğu hafif sallantıdan bebeğinizin hoşlandığını düşünün. O, yaptığınızı ne görebilir ne de neler olduğunun farkındadır. Bebeğinizin hareketleri (birleşme sırasında yavaşlama ve sonrasında tekmeleme, kıvranma ve orgazm sonrası kalp atışlarında hızlanma) yalnızca hormonlara ve rahim hareketlerine bağlı tepkilerdir.

Karı koca arasındaki ilişkinin değişmesi: Çiftler artık yalnızca sevgili veya birbirine aşık karı koca değil, aynı zamanda anne baba oldukları düşüncesine alışmakta zorluk çekerler. Öte yandan bazı çiftler ilişkilerindeki bu yeni boyutu keşfedip, bunu da yeni bir heyecan olarak yatak odalarına taşırlar.

Cinsel ilişkinin sınırlanması gereken durumlar

Birleşme aşağıdaki durumlarda muhtemelen kısıtlanacaktır:

Herhangi bir anda beklenmeyen bir kanama olması,
Daha önceki hamileliğin ilk üç ayında düşük ya da düşük tehlikesi geçirmesi, şu anda da düşük tehlikesinin bulunması,
Daha önceki hamileliğin son 8-12 haftası içerisinde erken doğum, riskli erken doğum deneyiminin olması veya şu anda erken doğum belirtilerinin bulunması,
Plasenta Previa (anne ile bebek arasındaki bağlantıyı sağlayan dokunun normal yerleşimi yerine rahim üst kısmına yerleşmesi) olması. Bu durumda ilişki ile plasenta zamanından önce yerinden ayrılıp, kanamaya yol açarak hem anne hem de bebek sağlığını tehdit edebilir.
Birden fazla bebek bekleme durumunda son üç ay ilişki yasaklanabilir.
Daha çok zevk almanız için öneriler

İşte size cinsel ilişkinizi güzel bir şekilde sürdürebilmeniz için bir kaç tavsiye:

İlişkiniz ister sık ister seyrek olsun öbür etmenlerden etkilenmesine izin vermeyin.
Ebeveyn olma duygusunun ilişkiniz üzerinde yaratabileceği gerginliği fark edin ve bu durumun her ikinizin de hissedebileceği cinsel isteğin yoğunluğunu değiştirebileceğini bilin. Her türlü sorunu açıkça konuşun, hiçbir zaman kulak ardı etmeyin.
Olumlu düşünün: Sevişmek, bedensel olarak doğuma iyi bir şekilde hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder