19 Mart 2008 Çarşamba

Çin, Youtube'a erişimi engelledi


Tibet hükümeti, Çin hükümetinin Tibet'teki isyan görüntüleri ve Burma'daki olayları gösteren videolar nedeniyle Google News ve Youtube'u yasakladığını bildirdi.

Çin'in Tibet'in başkenti Lhasa'nın da dahil olduğu Tibet'e bağlı birçok yerleşim yerlerindeki ayaklanmaları gösteren videolar ve haberler nedeniyle böyle bir karar aldığı bildirildi.

Videolarda 1959'daki Tibet ayaklanmasına, Dalai Lama'nın güç kullanımına karşı çıkan sözleri yer alıyor. Çin'in yasaklama sebebi olarak gösterdiği Burma'daki olaylar nedeniyle Burma interneti tamamen kesmişti.

Tibet'teki durum hakkında Amdo2007 rumuzlu kullanıcı tarafından gönderilen iki videonun bu yasaklamaya neden olduğu tahmin ediliyor.

Bu videolardan birinin YouTube'un kullanıcı topluluğu tarafından 18 yaşından küçüklerin izlemesinin sakıncı olduğu gerekçesiyle işaretlendiği dikkat çekiyor.

Video'da sokaklarda yerlerde yatan kişiler, Çin'in askeri araçlarına ve diğer sembollere taş atan protestocular yer alıyor. Görüntüler, 80 binin üzerinde kişi tarafından izlenmiş.

Çin medyasının da dahil olduğu birçok uluslararası medya olaylarla ilgili verdikleri görüntü ve fotoğraflarda yanan binalar ve önde bulunan ve zarar gören kalabalıklar gösteriliyordu. Hatta BBC'nin o sırada Tibet'te bulunan turistlerden fotoğraf topladığı da bildirildi.

0 yorum:

Yorum Gönder