18 Mart 2008 Salı

IBM ağındaki 800 bin bilgisayar kansere karşı


IBM’in 2004 yılında bilimsel araştırmalarda kullanılması için kurduğu ve bilgisayar sayısı 800 bine ulaşan ağı World Community Grid’de (WCG) başlatılan yeni bir araştırmayla kansere neden olan proteinlerin yapısı çözülmeye çalışılıyor.

Geleneksel bilgisayar sistemleri kullanılarak 162 yılda tamamlanabilecek bu araştırma, WCG sayesinde 1 – 2 yıl içinde sonuca ulabilecek.

Kanada’da yapılacak araştırma, kansere neden olan protein bozukluklarının doğasını aydınlatmayı ve önleyici tedbirler alabilmeyi hedefliyor.

WCG üzerindeki kanser araştırmalarını, Ontario Kanser Enstitüsü’nden Dr. Igor Jurisica yürütecek.

Jurisica, “Kansere, vücudumuzda bulunan yapısı bozulmuş proteinlerin neden olduğunu artık biliyoruz. Eğer bu proteinlerin fonksiyonlarını ve vücudumuzla nasıl bir ilişki kurduklarını çözebilirsek, kanseri oluşmadan önleme şansına da sahip olacağız.

Elimizde, kanserle bağlantılı olabilecek 9 bin 400 proteinin, yapılan 14.5 milyon deney sırasında çekilmiş 86 milyon adet fotoğrafı var. Bu devasa kimsayal veritabanında yapacağımız araştırma, göğüs, prostat ve kan kanseri gibi türlerin ardındaki bilinmezliği aydınlatacak” dedi.

WCG, dünya genelindeki yüzbinlerce kullanıcının, PC ya da dizüstü bilgisayarlarının işlem gücünü, çalışmadıkları zamanlarda merkezi bir araştırma projesine ödünç vermesi ilkesiyle çalışıyor.
Üye sayısını her gün artıran WCG, yüksek güvenlik önlemleriyle kullanıcıların şahsi bilgilerini güvence altına alarak, bilgisayarların atıl işlem kapasitesini kullanıyor. Bilimsel araştırmaların gerektirdiği ileri düzeyde hesaplama va analiz işlerini aynı anda yüzbinlerce makineyi çalıştırarak yaptıran WCG, böylece bilimadamlarının aradıkları sonuçlara çok daha hızlı ulaşmasını sağlıyor. WCG, IBM’in ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan 14 sunucusuna bağlı olarak çalışıyor. Bilgisayar kullanıcıları, indirdikleri bir program sayesinde, kullanmadıkları dönemlerde makinelerinin işlem gücünü WCG’ye ödünç veriyor. Normal çalışma zamanında, bir PC ya da dizüstü bilgisayar çalışırken işlemci gücünün ortalama yüzde 20’sini kullanıyor. WCG uygulaması, kullanıcıların bilgisayarları az kullandıkları ya da hiç kullanmadıkları dönemlerde devreye giriyor ve bilgisayarın performansını etkilemiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder