14 Mart 2008 Cuma

Google’a Avrupalı rakip geliyor

Avrupa ülkeleri İnternet’in en büyük arama motoru Google’a rakip çıkarma arayışında. Sitenin adı “Quaero”, Latince’de “Arıyorum” anlamına geliyor. Ama işleri hiç de kolay değil. Zira rakipleri çok güçlü...

İnternet devi Google’a Avrupalı rakip geliyor. Sitenin adı “Quaero”. Yazılım, bilgisayarların yanı sıra televizyonlar ve cep telefonlarına da girecek.
Projenin arkasında Avrupa Komisyonu’ndan onay alan Fransa var. Bu çerçevede, 152 milyon doları gözden çıkaran Fransız hükümeti, projenin 5 yıllık finansmanın yarısını karşılamayı vadediyor.

2005 yılının Nisan ayında Jacques Chirac ve Gerhard Schroeder’in ortak fikrinden doğan ve bugüne kadar içeriği gizli tutulan Quaero, Fransız teknoloji devi Thomson’ın liderliğinde, 23 Fransız ve Alman yazılım şirketi ve üniversiteden oluşan bir konsorsiyum.

Google’a rakip olma hedefini taşıyan arama motoruna, geliştirildiği ilk beş yılda Fransa ve Almanya’nın ayırdığı bir - iki milyar Euro’luk araştırma-geliştirme fonu, ABD’li dev Google’ın bütçesi yanında çok küçük kaldığı için de çeşitli çevrelerce alaya alınmıştı.

Avrupa’nın bugüne kadar Google karşısında rakip çıkaramaması, Avrupa’daki şirketlerin ortak hareket edememesine bağlanıyordu.

Zira, bazı Alman partnerler, 2006 yılının Aralık ayında Fransa ile Quaero’nun tasarımıyla ilgili olarak anlaşmazlık yaşayınca projeden çekildi ve Alman hükümetinin desteklediği Theseus arama motoru projesine odaklandı.

Fakat, Avrupa Komisyonu, Salı günü “Quaero tüm Avrupa toplumları açısından olumlu bir proje” diye açıklama yapınca, girişimin AB’nin tam desteğini aldığı da netlik kazandı.

Proje lideri Thomson’ın açıklamasına göre Quaero, çoğunlukla Internet network geliştiricilerine, içerik dağıtıcılarına ve film prodüksiyon stüdyolarına hizmet vermeyi amaçlıyor.

Fakat Quaero’nun işi yine de çok zor.

Zira, Google, yeni yazılımlar ve telekom servisleriyle, sektördeki liderliğini daha da sağlamlaştırmak yolunda ilerliyor.

Kaynak:
NTV-MSNBC VE AJANSLAR

0 yorum:

Yorum Gönder