6 Nisan 2009 Pazartesi

Ergenlikte diyet tehlikeli olabilir!

Çocukluk döneminden ergenlik dönemine geçiş, gençlerde vücut şekli ve kilo ile ilgili saplantılara neden olabiliyor. Bu yaşlarda yapılan diyetler ise gelişimi olumsuz etkiliyor...

Çocukluk döneminden ergenlik dönemine geçiş yapan gençlerin, yaşadıkları hem fiziksel, hem de psikolojik değişikliğe uyum sağlamaları kolay olmuyor. Uzmanlar, ergenlik döneminde vücut yapılarında aniden ortaya çıkan değişikliklerin gençleri, vücut biçimleri ile aşırı ilgilenmeye ittiğini belirterek, durumun çeşitli saplantılara kadar varabileceği konusunda uyarıyorlar.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çocuk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, ergenlik döneminde çok ince olma isteğinin bazen ciddi derecede sağlığı tehdit ettiğini vurguluyor.
Diğer çocukluk dönemine göre daha fazla evden uzak kalan ergenlerin beslenmelerinin genellikle düzensiz olduğunu belirten Doç. Dr. Garipağaoğlu, ''Ergenlerin yağ ve şekeri fazla, sebze ve meyveleri ise az tükettikleri, dolayısıyla demir ve kalsiyum başta olmak üzere bazı mineralleri yetersiz aldıkları belirlenmiştir'' dedi.

''Ergenler, boya göre ağırlıkları konusunda gerçekçi olmayan beklentiler içerisinde olabiliyorlar'' diyen Doç. Dr. Garipağaoğlu, bu durumun özellikle kendine az güvenen ve kendini olumsuz değerlendirenler arasında görüldüğünü vurguladı.

Doç. Dr. Garipağaoğlu, ''Bu yaş grubundaki sağlıklı erkeklerin üçte biri, kızların ise yarısının kendilerini şişman buldukları belirlenmiştir'' dedi.

Bu nedenle ergenlerin kilo kaybetmek için çaba gösterdiklerini ifade eden Doç. Dr. Garipağaoğlu, gençlerin diyet yapma konusunda genellikle ''katı ve seçici'' davrandıklarını vurguladı.

SAPLANTILI DÜŞÜNCE
İnce olma arzusunun ergenlerde saplantıya dönüşebildiğini dile getiren Doç. Dr. Garipağaoğlu, şunları söyledi:

''Çok ince olma isteği bazen ciddi derecede sağlığı tehdit eden saplantılara neden olur. Öyle ki normal ağırlıklı veya zayıf olsalar bile, kendilerini şişman olarak görüyorlar. Bu konudaki saplantıları, yeme bozukluğuna neden olabiliyor. Çoğu yeme bozuklukları da psikolojik sorunlarla birlikte seyreder. Özellikle kızlarda bu saplantı, kansızlığa da neden olur.''

Doç. Dr. Garipağaoğlu, çabuk kilo verme arzusu ile ergenlerin uyguladıkları ''çeşitlilik ve dengeden uzak olan zayıflama diyetlerinin'', büyüyen organizmanın artan enerji ve besin öğeleri gereksinimini karşılayamadığını belirtti.

İnce olmak amacıyla ergenlerin bazen sabahları açken greyfurt veya limon suyu içmek ya da tek bir besinden oluşan diyetler yapmak gibi yanlış uygulamalara yöneldiğini belirten Doç. Dr. Garipağaoğlu, bazen de tehlikeli olabilecek ilaç kullanımlarına girişebildiklerini ifade etti.

Doç. Dr. Garipağaoğlu, ergenlerin bu tür diyetlerle başarıya ulaşamadıkları gibi bazen tehlikeli sonuçlarla da karşılaşabildiklerine dikkat çekti.

1 yorum:

  1. doktorun yazmış oldukları doğru olabilir am ergenlik döneminde alınan kiloların verilmesi de gelişimimiz için oldukça önemli bu yüzden bence gözümüzün bu şekilde korkutulmasındansa iyi etkili ve sağlıklı bir diyet önerilebilir diye düşünüyorum çünkü kim ZAYIF VE GİYDİĞİNİN KENDİSİNE YAKIŞMASINI İSTEMEZ Kİ sizce de öyle değil Mİ

    YanıtlaSil