16 Şubat 2008 Cumartesi

Bir FTP seansı nasıl yürütülür?

FTP , birçok diğer Internet kaynağı gibi client/server modeliyle çalışır. Bu durumda FTP ’yi kullanmak için bir client (kullanıcı) programın kendi bilgisayarınızzda çalışması gerekir. Bir FTP seansına başlamak için bilgisayarınızdaki kullanıcı programı çalıştırır ve indirmek istediğiniz dosyaların bulunduğu FTP serverıyla kontak kurarsınız. FTP kullanıcı yazılımını temin edebileceğiniz yüzlerce yer vardır. Bunlardan biri de ZDNetin www.hotfiles.comdaki yazılım kütüphanesidir.

FTP deamon’u (cin) FTP serverı üzerinde çalışır. Bu deamon bütün FTP muamelelerini halleder. FTP kullanıcı bir serverla kontak kurduğu zaman, deamon bir hesap numarası ve şifre sorar. Birçok FTP sitesi herkesin giriş yapmasına ve dosya indirmesine müsaade eder. Bu tür FTP ’lere anonymous FTP denir. Ananymous (isimsiz) FTP’lerde hesap numarası yerine “ananymous”, şifre yerine de e-mail adresi kullanılır. Bazı FTP clientleri, FTP serverına bağlanıldığında bu işlemi otomatik olarak yaparlar.

Bir FTP serverına giriş yaptığınzda, command link (komut hattı) denilen bir bağlantı, server ve bilgisayarınız arasında kurulur. Bu hat sizin servera komut göndermenizi sağlarken, serverın da size bilgi ve mesaj göndermesini sağlar.

FTP serverındaki directorylerin değiştirilmesi istendiğinde kullanıcı yazılımınız komut hattını kullanarak FTP deamonuna bir emir gönderir. Deamon directoryi değiştirir ve komut hattı üzerinden o directorydeki dosyaların listesini gönderir. Bu dosyalardan birini

indirmek istediğinizde bu talep yine komut hattından iletilir.

Bir dosyayı indirmek için komut verildiğinde veril hattı (data link) denilen ikinci bir bağlantı kurulur. Bu bağlantı iki modda olabilir: ASCII ya da binar modu. ASCII modu metin dosyaları göndermek içindir ve satır boşluklarıyla, satır başlarında değişiklik olabilir. Binar modu binar dosyaları değişikliğe uğramadan gönderir.

Dosya serverdan bilgisayarınıza veri hattı üzerinden indirilir. Dosya indirildikten sonra veri hattı otomatikman kapanır. Dosya indirilip veri hattı kapadıktan sonra komut hattı açık kalmaya devam eder. Böylece başka directorylere bakıp başka dosyalar indirebilir. İşiniz bittiğinde, çıkış yaparsınız ve komut hattı kapanır. Artık FTP serverıyla olan bağlantı kesilmiştir.
Kaynak: FTP E-Book

0 yorum:

Yorum Gönder