28 Şubat 2008 Perşembe

internet'i satın alan adam

kevin ham
Hikayenin özeti şu; Kevin Ham kendi halinde bir aile doktoru iken internetin sunmuş olduğu fırsatları keşfederek 300 milyon dolarlık bir servet ve 320 bin alan adından oluşan bir portfolyoya sahip oldu. Peki nasıl?

Çok ziyaret edilen (google.com, yahoo.com, facebook.com gibi) site adreslerine benzer (gooogle.com, yahhoo.com vb) alan adı satın alarak bu alan adlarını reklam içeren sitelere yönlendirmek çoğu kişinin farketmediği kadar kazançlı bir iştir. Kevin Ham, yazım hatalarını kullanarak kazanç elde etme işini bir adım öteye taşıyarak .cm uzantılı alan adlarını satın almaya başladı. Mesela google.com yazarak google'ı ziyaret eden milyonlarca kişiden binlercesi google.cm yazdığında agoga.com isimli reklam içeriğinden oluşan bir siteye yönlendirilmekteler. Olay bununla da kalmıyor. Kevin, Kamerun yetkililerini, başına ne yazılırsa yazılsın .cm uzantılı bütün girişleri kendi sitesine yönlendirmeye ikna etmeyi başarmış. Agoga'nın ayda 30 milyon kişi tarafından (kazara) ziyaret edildiğini de söylemeden geçmeyelim. Açıkladığına göre Kevin şu sıralar Kolombiya (.co), Umman (.om), Nijer(.ne) ve Etiyopya (.et) yetkililerini ikna etmeye uğraşıyor.

Yapılan işin ne kadar etik olduğu tartışılır ancak ortaya çıkan kazancın fakir de olsa bir devletin internet politikasını değiştirmeye yettiği aşikar. Yukarıda bahsettiğim hadise buzdağının sadece görünen kısmı. Hikayenin devamı burada.

Kaynak: Bildirgec

0 yorum:

Yorum Gönder