10 Haziran 2008 Salı

Domain Piyasasının en Ünlü 10 ismi

Bugünlerde alan adı piyasasıyla yakından veya uzaktan ilgilenen herkes bir şekilde bu isimleri, ya yapmış oldukları alış-verişler ya da kurdukları yeni site ve sistemler vasıtasıyla duyuyor. Kimi zamanda bizzat kendimiz bu isimlerin sitelerinden alış veriş yapıyor veya kendi alan adlarımızı satmaya çalışıyoruz. Peki, bu isimler kimler ve şuan ki yerlerine nasıl geldiler hiç merak ettiniz mi? İşte Alan adı piyasasının en ünlü 10 ismi ve kısa biyografileri…

Bob Parsons (Go Daddy CEO)
Bob Parsons1950 yılında dünyaya gelen Bob bütün öğrenim hayatını doğduğu yer olan Baltimore'da geçirdi. 1968 yılında ABD ordusuna piyade sıfatıyla katıldı. Vietnam savaşı sırasında yaralanarak gazi unvanı alan Bob, 1975 yılına kadar Baltimore Üniversitesinde Muhasebe eğitimi aldı. Bilgisayar sektörüne yazılım üretip satmak amacıyla 1984 yılında kurduğu Parsons Technology ile adım attı. Kendi ifadesiyle hayatının dönüm noktası olarak “iflasın eşiğindeyken yazılımı için bir dergide verdiği ilanı” gösteren Bob o günden sonra sürekli büyüyen şirketini 1994 yılında 61 Milyon dolara sattı ve 1997 de Go Daddy’yi kurarak alan adı sektörüne adım attı. 2000 Yılında ICANN’dan akredite alan Go Daddy o günden bu yana da 22 milyonun üzerinden alan adının kaydını yaparak bugün dünyanın en büyük alan adı firması oldu. Şu an kendi şirketinde CEO ‘luk yapıyor, eğer Go Daddy üyeliğiniz varsa sık sık kendisinden spam tadında emailler alabilirsiniz...
http://www.godaddy.com/
http://www.bobparsons.tv/
http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Parsons


Tim Schumacher (SEDO’nun CEO su ve Kurucusu)
Tim Schumacher
Dünyanın en büyük ve başarılı domain marketi olan SEDO (Search Engine For Domain Offers) ‘nun kurucudur. Almanya Köln Üniversitesinde işletme eğitimi almıştır. Stockholm Üniversitesi Ekonomi Okulunda lisansüstü eğitim alıp CEMS İşletme okulunda master yapmıştır. Bu görünümüyle tam bir mektepli olan Tim, bugün hala SEDO’yu daha karlı ve daha büyük bir şirket olması için gayret göstermektedir. SEDO bugün domain piyasasında en ünlü alan adlarının satıldığı ve en iyi parking sistemine sahip yerlerden biri olarak ün yapmıştır. Son zamanlarda yapılan büyük satışların bir çoğu pizza.com v.b. sedo üzerinden gerçekleşmiştir.
http://www.sedo.com


Adam Dicker (DNForum’un sahibi ve TDNAM Başkan yardımcısı)
Adam Dicker13 Ekim 1965 yılında Toronto/Kanada’da doğdu. Alan adı sektöründe bir emlakçı olan babasından aldığı emlakçılık bilgilerinin büyük yardımını gördü. 1990 yılında kendi bilgisayar firmasını kurarak sektöre girdi. Donanım sektöründeki kâr oranlarını beğenmeyerek kendi ISP’sini kurdu. İlk alan adını 1996 yılında alan ve o tarihten bu yana kaliteli adları toplayan Adam’in listesinde SM.com, download.net, planets.com gibi adresler bulunmakta. Ücretli üyelik sistemine sahip de olsa bugün alan adı piyasasındaki bir çok ünlü ismin bir arada bulabileceğiniz en büyük ve yararlı sitelerden biri olan DNForum’un sahibi olan Adam nerdeyse alan adı alım satımıyla profesyonel olarak uğraşan herkes tarafından tanınmaktadır. 2007 yılında Go Daddy firmasında Vice President olarak çalışmaya başlayan Adam her ne kadar büyük bir isim haline gelmiş olsa da DNForumda her gün birçok konuda mesaj yazmaktadır.
http://www.adamdicker.com/
http://www.dnforum.com
http://www.tdnam.com/


Rick Latona
Rick LatonaNerdeyse internetin ilk kuruluşundan bu yana sektörün içinde olan bir isimdir. Sahip olduğu siteler toplamda günlük beş milyondan fazla tekil ziyaretçi almaktadır. 10 binin üzerinde .com uzantılı alan adını elinde bulunduran Latona sektörün önde gelen isimlerindendir. Alan adınızı rehine bırakarak ödünç borç alabileceğiniz DigiPawn adlı sitenin kurucusudur. Bu gibi birçok değişik yatırıma imza atmış olan Rick’in ismini her geçen gün yeni bir büyük alan adını satışında sıklıkla duymaktayız. Adeta tek başına bir alan adı alım satımı şirketi gibi çalışmakta olan Rick hakkında detaylı bilgiye kendi web sitesinden ulaşabilirsiniz.
http://www.ricklatona.com/


Dr. Kevin Ham
Dr. Kevin HamAslen 37 yaşında Koreli bir doktor olan Kevin, alan adı sektörünün büyük cazibesine görerek esas mesleğini bırakarak sektöre girmiştir. Bugünlerde yaklaşık olarak 300 bine yakın alan adını elinde bulunduran Kevin genel olarak typo domain adı verilen yanlış yazımlardan girilen internet siteleri üzerine uzmanlaşmıştır. Geçen yıllarda .cm (Kamerun) uzantısı için bir anlaşma yapmış ve bu yolla .com alan adını yanlışlıkla .cm olarak giren bir çok internet kullanıcısına kendi sitesindeki reklamları göstererek büyük gelir elde etmiştir. Yıllık kazancının 70 milyon dolar civarında olduğu düşünülmektedir. Kendisi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.dnjournal.com/cover/2008/may.htm


Rick Schwartz
Rick Schwartzİlk alan adı olan lipservice.com ‘u 1995 yılında 100 dolara alarak sektöre girmiştir. 7 yıl sonra Men.Com adresini 1.32 Milyon dolara satarak dünya çapında ün kazanmıştır. Alan adı alım satımın en öncü isimlerindendir. Esas uzmanlığı ise web sitesi trafiği ve değerlendirilmesidir. Type-in alan adlarının değerini fark eden ilk yatırımcılardan biridir. T.R.A.F.F.I.C olarak adlandırılan alan adları piyasasının en önemli sektör toplantılarının yapımcısı olarakta tanınır. Şu an için elinde tuttuğu alan adlarından bazıları ise şunlardır Candy.com, Property.com, Properties.com.
Rick hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya bakabilirsiniz.
http://www.ricksblog.com/about.html


Ron Jackson (dnjournal.com ‘un kurucusu ve editörü)
İş hayatına bir radyoda haber sorumlusu olarak başladı, Bob Parsons gibi Vietnam savaşında orduda yer alan ve burada da benzer bir görev alan Ron işinde iyice uzmanlaştı. Kariyerinin ilerleyen zamanlarında bir müzik marketi açmayı düşünen Ron 1997 yılında musicparadise.com’u alarak internet ticareti ve domain sektörüne adım attı. İnternet üzerindeki alış verişlerin giderek büyüdüğünü görerek 2003 yılında dnjournali kurmaya karar verdi. Sektördeki en güncel alım satım bilgilerini bulabildiğiniz sitede aynı zamanda haberler ve makalelerde bulunmakta. Hiç şüphesiz dnjournal.com çoğu domainer için domain dünyasının wall street journal’ı olarak kabul edilmekte. Adreslerden Ron ve dnjournal hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
http://www.dnjournal.com
http://www.webpublishingblog.com/intervi...nalcom.htm


Monte Cahn (Domain Systems Inc. CEO)
Alan adı sektörünün en tanınan kayıt şirketlerinden biri olan moniker.com’u da içinde barındıran Domain System Inc.CEO su olan Monte 1996 yılında domain alım satımına başladı. Sektörün ilk bir milyon dolar üstü satışı olan wallstreet.com ile ün kazandı. Yine 1999 yılında autos.com’u 2 milyon doların üstünde satarak bu barajı geçen ilk kişi oldu. Piyasanın ilk domain değer analiz programlarından birinin de sahibi olan Monte’nin webmasterradio.fm adresli online radyosuda bulunmakta.

http://www.moniker.com

Chris Chena (Chena Ventures Kurucusu ve Başkanı)
Bütün dünya İngilizce alan adlarına yatırım yaparken Paraguaylı bir yatırımcı olarak İspanyolca alan adlarına yönelen Chena kısa sürede bu piyasanın en dominant aktörlerinden biri haline geldi. Clasificados.com, amistad.com ve Paraguay.com gibi oldukça jenerik adreslerinde sahibi olan Chena 2007 yılında Paraguay’ın ünlü tv kanallarından biri olan Chanel 13 ünde %80 hissesini satın aldı. Şu ab IDN piyasasının da en ünlü aktörlerinden biri olarak ta kabul edilmekte.
http://www.chena.com/index.php


Ron James (namepros.com'un Kurucusu)
Adam Dicker gibi alan adı forumuyla ün kazanmış olan bir diğer domainerimizda Ron James. 2002 yılında kişisel domainlerini satmak için geliştirdiği php tabanlı bir yazılım olan www.domainsellerpro.com ile sektöre girdi. Bugün alan adı forumları arasında en tanınmışlarından biri olan namepros’u 2003 yılında kurdu. Kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman ününü kaybetmeyen namepros, dnforumun aksine ücretsiz olmasından dolayı bugün sektörün en büyük alan adı forumu olarak bilinmekte. Aynı zamanda kendiside bir alım satımcı olan Ron 1997 yılından bu yana bu işi yapmakta.
http://www.domainingblog.com/2005/11/qa-with-ron-james-of-namepros-and.html
http://www.namepros.com
Sektördeki ünlü aktörleri bir nebze olarak tanıtmak istediğim yazımın sonuna geldik.
Umarım herkes için yararlı bir yazı olmuştur.

Kaynaklar
http://logistiklabs.blogspot.com/2007/12/20-most-influential-people-in-domain.html
http://www.dnjournal.com
Yazar; Ahmet Oğuz KOCA

0 yorum:

Yorum Gönder