6 Mayıs 2009 Çarşamba

.Tv Alan Adı Suya Batıyor

.Tv Alan Adı Suya Batıyor.TV uzantılı alan adı bu adayla batıyor.
İnternetin popüler alan adı uzantılarından biri olan .TV, ufak bir adayla birlikte nasıl batıyor?


Bildiğiniz gibi internetten en sık kullanılan .com, .net ve .org alan adı uzantılarının yanı sıra ülkelere özel alan adı uzantıları da bulunuyor. Türkiye'de com.tr, .net.tr ve org.tr şeklinde kullanılan bu alan adı uzantıları örneğin Fransa için .fr, Almanya için .de ve Tuvalu adaları için .tv. Pek çok kişinin daha önce adını bile duymadığı Tuvalu adası, televizyonun TV kısaltmasını çağrıştıran .tv alan adı uzantısı ortaya çıktıktan sonra internet üzerinde şöhreti yakaladı.

2000 yılında Tuvalı hükümeti .tv uzantılı alan adını kullanıma açtı ve satışları için dotTV adlı bir ajansla anlaştı. 12 yıllık bir süre için imzalanan anlaşma süresince, Tuvalu'ya her üç ayda bir 1 milyon dolarlık ödeme yapılıyor. Yaklaşık 15 kilometre karelik adada 12 bin kişi yaşıyor.

Fakat internetin en büyük alan adı satıcılarından biri olan GoDaddy bir süredir kendi sitesi üzerinden .tv uzantılı alan adlarının satışında Tuvalu adasının batıyor olduğu ve diğer bir alan adı uzantısını tercih etmenin daha mantıklı olacağına dair bir uyarı yayınlamaya başladı. GoDaddy'ye göre en yüksek noktası sadece 4,5 metre olan ada sular altında kalacak olursa .tv uzantılı alan adları da adayla beraber ortadan kaybolacak.

+05 Mayıs 2009 Salı, 08:45
CHIP Online

0 yorum:

Yorum Gönder