19 Kasım 2012 Pazartesi

Facebook bizi sessizce öldürüyor

Facebook internet reklamı alanında oyunun kurallarını değiştirecek yeni bir proje üzerinde çalışıyor. İnternet reklamı alanı satışlarından senede 5 milyar dolar gelir elde eden Yahoo'nun bir çalışanının Business Insider'a 'Bizi sessizce öldürmeye çalışıyorlar' şeklinde nitelediği bu proje internetteki pazarlama anlayışını değiştirmeyi amaçlıyor.

Şu anda geçerli olan yapıya göre firmalar sitelerin belli bir bölümüne reklam veriyor. Kaç kişinin reklamı tıkladığı bilinse de kaç kişinin reklamı gördüğü bilinmiyor. Dolayısıyla da reklamın ürün satışına etkisi hiçbir zaman hesaplanamıyor.

Facebook'un önerdiği sisteme göre ise markalar bir müşteri siteye reklamını verdikleri ürünü aldığında e-mail adresini kaydediyorlar. (Birçok mağazada bu bilgi zaten mevcut) Daha sonra bu e-mail adresi Facebook'a bildiriliyor. Facebook milyonlarca insanın bilgisi bulunan veritabanından bu kişiyi buluyor ve sözkonusu ürünün reklamının olduğu sayfaya girip girmediğini tespit ediyor.

Bu tespit yapılırken özel bir yazılımla kullanıcının sadece belli bir bölgeye girip girmediğine bakılıyor. Yani özel hayat ihlal edilmiyor. Tüm tespitler yapıldığında ise Facebook reklam verenlere konuyla ilgili raporunu iletiyor.

Eğer Facebook'un bu önerisi kabul görürse sadece Yahoo değil Google'ın da gelirlerinde bir kayıp yaşanabilir. İddialara göre Facebook bu sistemi sadece kendisi için değil uzun vadede diğer sitelere de pazarlamak için geliştiriyor. Yani diğer bir deyişle internet reklamcılığını kökünden değiştirmek istiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder