1 Mayıs 2009 Cuma

Süper proje


Işığa duyarlı lamba anahtarı

Çankırı'da bir ilköğretim öğrencisi, spor salonu yeterince aydınlık olmasına rağmen görevlinin bütün ışıkları yakması üzerine geliştirdiği "Işığa Duyarlı Lamba Anahtarı" projesiyle Türkiye birincisi oldu.

Çankırı'da bir ilköğretim öğrencisi, spor salonu yeterince aydınlık olmasına rağmen görevlinin bütün ışıkları yakması üzerine geliştirdiği "Işığa Duyarlı Lamba Anahtarı" projesiyle Türkiye birincisi oldu.

Alınan bilgiye göre, Özel Okyanus Eğitim Kurumları ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesince (İTÜ) düzenlenen proje yarışmasına Çankırı'dan katılan İsmet İnönü İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Ahmet Nedim Güçyılmaz birincilik elde etti.

Fen bilimleri, fen bilgisi ve uzay teknolojileri kategorilerinde binden fazla eserin katıldığı yarışmada, fen ve teknoloji öğretmeni Ramazan Kaman rehberliğinde hazırlanan "Işığa Duyarlı Lamba Anahtarı" adlı "Elektrik Enerjisinden Tasarruf" konulu proje eseri, finale seçilen ve finalde sergilenen 40 proje arasından Türkiye birinciliğine layık görüldü.

Vali Uzun

Ödül kazanan öğrenci ve öğretmeni makamında kabul eden Çankırı Valisi Şemsettin Uzun, projeyle ilgili bilgi aldıktan sonra şunları söyledi:

"Bu çocukların önlerini açarsak başarılı olurlar. Çok güzel bir çalışma. Öğrencimizin bu çalışmayla kendine güveni geldi. Bizler de kendi içimizde olimpiyatlar yaparak başarılı öğrencileri belirlemeliyiz ve onlara güven vermeliyiz. Bu ödül diğer öğrencileri motive etmesi açısından diğer öğrencilerle de paylaşılarak değerlendirilmeli."

Spor salonunda görevli ışıkları yakınca

Öğrenci Güçyılmaz ise bir spor salonunda maç izlerken içerinin yeterince aydınlık olmasına rağmen bir görevlinin bütün ışıkları yakması üzerine projeyi tasarladığını söyledi.

Güçyılmaz, projesini ve amacını şöyle anlattı:

"Gündüz aydınlatma yapılan ve çok sayıda lambayla aydınlatılan geniş iç mekanlarda güneş enerjisi yardımıyla elektrik enerjisinden tasarruf sağlanacak. Ev biçiminde küçük bir maket tasarladık. Evin pencerelerinin bulunduğu yerlere güneş ışığını toplayacak güneş pilleri yerleştirdik. Bu pillere değen güneş ışığı ile ters orantılı olarak içerideki lambalar az yanacak. Yani pillere ışık fazla gelirse içerideki lambalar az yanacak, az değerse lambalar fazla yanacak. Bu sayede aydınlık havalarda lüzumsuz yanan lambalar sönerek elektrik enerjisinde tasarruf sağlanacak."

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Halit Tosyalıoğlu ise böyle öğrencileri bulup projelerini değerlendirmek için Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı proje koordinatörlerinin okulları ziyaret ederek bilgi verdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, Vali Uzun, öğrenciye kırtasiye malzemeleriyle dolu çanta, öğretmenine ise takdir belgesi verdi.

0 yorum:

Yorum Gönder