6 Nisan 2009 Pazartesi

Kalsiyum al, kilo alma!

Yeterince kalsiyum alan genç kızların, kalsiyum almayan genç kızlara oranla daha az kilo aldıkları ve vücutlarında daha az yağ biriktiği saptandı.

Hawaii Üniversitesi'nde 9-14 yaş arasında 321 denek üzerinde yapılan araştırmada, fazla kalori alan, yeterince kalsiyum almayan ve egzersiz yapmayan genç kızların kilolu ve vücutlarındaki yağ oranının fazla olduğu belirlendi.

Aynı özelliğe ve yaşam biçimine sahip, aynı kaloriyi tüketen, ancak kalsiyum içeren besinler alan deneklerin ise daha az kilolu oldukları, vücutlarındaki yağ oranının da daha düşük olduğu gözlendi.

Günde 300 miligram kalsiyum alan deneklerde, deri altı yağlarının 0.9 mm azaldığı, bu deneklerin aynı özelliğe sahip olan ve kalsiyum almayan deneklerden 2 kilo daha az aldıkları kaydedildi.

Uzmanlar, günde bir bardak süt veya kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketerek, 200 miligram kalsiyum alınabileceğini belirtiyor.

Başka bir araştırmada, 30-60 yaş arasındaki kadınlar ile okul öncesi çağındaki çocuklarda kalsiyum alımının, vücuttaki yağ ve fazla kilolar üzerinde etkili olduğu belirlendi.

Araştırma raporu, Experimental Biology 2003 genel kurulunda açıklandı.

0 yorum:

Yorum Gönder