17 Mart 2009 Salı

Microsoft, Blackberry’yi satın alır mı?




Bilgisayar pazarında işletim sistemi Windows ile rakiplerine ciddi fark atan Microsoft, buna karşılık cep telefonları ve taşınabilir cihazlarda kullanılan mobil işletim sistemi ‘Windows Mobile’da beklediği başarıyı bir türlü yakalayamıyor.

Kanadalı RIM ise, geliştirdiği ‘Blackberry’ ürünü ve işletim sistemiyle piyasayı sallıyor.
Daha öncesinde Palm firmasının Palm OS sistemiyle rekabet eden Microsoft, rakibinin etkili ataklara imza atamamış olmasından olsa gerek bu işe ciddi yatırım yapma yoluna gitmemişti. RIM’in başta iş dünyası olmak üzere bu kategoride ciddi atağa kalkması, bir anlamda Microsoft’un bu işteki başarısızlığını ortaya koydu. RIM’in yaşanan global krize karşılık, satış, kârlılık ve şirket değerinde Microsoft’a göre dönemsel olarak iyimser bir süreç geçirdiği görülüyor.

RIM arayı açıyor
Analistlerin şimdiki öngörüsü, Microsoft’un, RIM ile rekabet yerine bu şirketi satın alması yönünde birleşiyor. “Neden almalı?” sorusuna yanıt ararken, şu maddelere bakmakta fayda var.
- Akıllı telefon pazarı büyüyor.
- RIM, Microsoft’un önünde.
- RIM kurumsal pazarda açık ara önde.
- RIM’in mevcut ürünleri çok popüler ve ilgi giderek artıyor.
Kanadalı RIM’in böylesine bir satınalmaya neden “evet” demesi gerektiği de, şu cümleyle özetlenebilir: “Pazarda rekabet çok arttı. Apple, Google, Microsoft, Nokia ve birçok üretici bu alana yükleniyor. Apple, iPhone ile büyük atakta. RIM, Microsoft’la yapacağı ortaklıkla şimdiden rakiplerinin önüne kesmeli”.


0 yorum:

Yorum Gönder