30 Kasım 2015 Pazartesi

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan bir kişi genellikle dikkat ve odaklanma sorunu yaşar. Aynı zamanda düşünmeden hareket eğiliminde olur ve bazı görevlerine konsantre olamaz. Bu hastalık erken çocukluk çağında başlar ve yetişkinlikte de devam edebilir. Okul çağı öncesi çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin tanısı konulup tedavi edilmezse, çocuk okula başladığında ve ev hayatında önemli sorunlar ile karşılaşabilir.
hiperaktivite bozukluğu nedir
Uzmanlar, DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) hastalığının çocukluk döneminde başladığını vurgulamaktalar ve çocuklukta en sık görülen davranış bozukluklarından biri olduğunu belirtmekteler. Ancak her yaştan insanlar bu hastalıktan muzdarip olabilirler. Psikiyatristlere göre, yetişkinlerde de DEHB hastalığına bağlı gelişimsel bozukluklar ortaya çıkabilmektedir.
DEHB olan bir birey, herhangi bir şeye odaklanmakta zorluk çeker. Davranışları ve söylediklerini de kontrol etmesi güçtür. Fiziksel aktivitesi daha fazladır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde genelde fevri davranışlar ve huzursuz hareketler görülür.
Çocuklarda DEHB belirtileri farklılık gösterebilmektedir. Eğer ebeveynler çocuklarının dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunlar taşıdığını fark ederlerse, hemen bir hekime götürerek tanı koydurmaları gerekir. Çünkü bu hastalığın tanısı konulduktan sonra tedavi edilmesi mümkündür.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun kesin nedeni belli değildir. Ancak genetik faktörlerin de etkili olduğu düşünülmektedir.
DEHB olan insanların dikkati kolayca dağılır. Zor bir görev üzerinde çalışmaları neredeyse imkansızdır. Aynı durum çocuklarda geçerlidir. Ödevlerini tamamlamak istemezler ve hep farklı şeylerle oyalanmak isterler. Görev tamamlamakta ve görevlerine konsantre olmakta sorunlar yaşarlar.
Dikkat eksikliği ile beraber hiperaktivite bozukluğunun da görüldüğü çocuklar adeta kıpır kıpır bireylerdir. Yerlerinde sabit duramazlar ve sürekli hareket halinde olmak isterler. Genç ve yetişkinler ise genellikle huzursuz davranışlar sergiler. Kitap okuma ya da diğer sessiz faaliyetlere katılmalarına imkan yoktur.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığının en belirgin özelliklerinden biri, düşünmeden hareket etmektir. DEHB olan kişiler bulundukları ortama aldırış etmeden yüksek sesle konuşur, yüksek sesle güler veya duruma göre öfkeli hale gelebilirler. Duygularını dışa vurmakta ve mantıklı kararlar almakta zorluk yaşarlar. Hızlı kararlar vermeleri nedeniyle sürekli hatalarla karşı karşıya kalırlar. DEHB olan yetişkinlerde çok fazla para harcamak ya da sık sık iş değiştirmek gibi belirtiler gözlenir.
DEHB genellikle 6 ve 12 yaş aralığında teşhis edilir. İlk olarak, çocuk öğrenmede güçlük çeker, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi bazı sorunlar ardından gelebilir. Ebeveynler çocuklarının davranışlarını sürekli kontrol ederek çocuklarında bu hastalığın olup olmadığını az çok anlayabilirler.
Bir önceki “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna İyi Gelen Vitamin ve Takviyeler” başlıklı makalemizde; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna iyi gelen vitamin ve takviyeler ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder