Kösem Sultan Biyografisi |
KÖSEM SULTAN KİMDİR?
Muhteşem Yüzyıl dizisinin final yapmasının ardından Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan adında yeni dizi yine ekranlara kilitleyecek...Dizinin son bölümünde finalde Kösem Sultan görüntüleri ile son buluyor.
Yayınlanan Tanıtım videosundaki Kösem Sultan'ı Güneş Neziha Şensoy canlandırıyor.
Peki kimdir bu Kösem Sultan. Kösem Sultan tarihte neler yapmıştır yazımızın devamında detaylı bir şekilde göreceksiniz...
KÖSEM SULTAN'I KİM CANLANDIRACAK Kösem Sultan Kim Olacak <<< TIKLA >>>
Kösem Sultan Kimdir?
Tam adıyla Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan 1590 yıldında doğmuştur ve 2 Eylül 1651yılında ölmüştür.
Kösem Sultan 14. Osmanlı Padişahı olan I. Ahmed'in eşidir. Kösem Sultan, 17. Osmanlı Padişahı IV. Murat ve 18. Osmanlı Padişahı I.İbrahim'in annesidir. Kösem Sultan iki oğlu ve bir torununun padişah olduğunu görmüştür.
Kösem Sultan 1590 yılında Yunanistan'da doğmuştur ve adı Anastasy'dır. Daha sonra 15 yaşında I.Ahmet'e haseki olmuştur.
Kösem Sultan'ın altı çocuğu vardır ve bunlarda ikisi 17. Osmanlı Padişahı IV. Murat ve 18. Osmanlı Padişahı I.İbrahim dir. Diğerleri ise Süleyman, Kasım, Ayşe ve Fatma.
Kösem Sultan'ın kocası I.Ahmed ölünce önce tahta geçen kocasının kardeşi Sultan I. Mustafa ve daha sonra da kocasının başka bir kadından olma oğlu Sultan II. Osman zamanında devlet işlerinde etkinliği arttı. Fakat II. Osman yaşı çok genç olmakla birlikte Kösem Sultan'ın devlet işlerine çok karışmasından rahatsız oldu ve muhtemelen annesi Valide Sultan Mahfiruz Hadice Sultan'ın da etkisiyle onu eski saraya gönderdi. Genç Osman'ın tahttan indirilmesi ve tekrar yerine geçen I. Mustafa'nın da tekrar tahttan indirilmesi üzerine tahta nihayet Kösem Sultan'ın kendi oğlu IV. Murat çıktı. IV. Murat tahta çıktığında sadece 11 yaşındaydı ve Kösem Sultan artık oğlu adına devleti büyük ölçüde yönetmeye başlamıştı.
Zamanla Sultan IV. Murat olgunlaşarak annesinin faaliyetlerini bir ölçüde engellemeye başlamışsa da genç yaşta ölümü üzerine tahta Kösem Sultan'ın diğer oğlu İbrahim çıktı ve Kösem Sultan'ın nüfuzu tekrar arttı. İbrahim tahta çıktığında Osmanlı Hanedanı büyük bir krizle karşılaştı. İbrahim hanedanın tek erkek varisi durumundaydı ve acil bir şekilde hanedanın devamını sağlama zorunluğu vardı. Oysa I. İbrahim bir ölçüde dengesiz görünüyor ve kadınlarla olan ilişkilere ilgi duymuyordu. Osmanlı hanedanının devamını sağlama görevi büyük ölçüde Kösem Sultan'a düştü. Oğlunu tedavi amacıyla ülkenin her yanından üfürükçüler getirtti. Bu üfürükçülerin en ünlüsü Cinci Hoca lakabıyla tanınan Safranbolulu Karabaşzade Hüseyin Efendi'ydi. Nihayet İbrahim'in tahta çıkmasından 2 yıl sonra şehzade Mehmet doğdu, Kösem Sultan buna karşılık olarak Hüseyin Efendi'ye Safranbolu da daha sonra cinci hanı olarak anılacak hanın yapım masraflarını karşılayacak para verdirmiştir. En nihayetinde hanedanın devamı sağlanmış oldu. Hatta Cinci hoca o kadar güçlendi ki Cinci Hoca'nın öldürülmesinden sonra hazineye aktarılan paralar askere cülus olarak dağıtıldı ve bu paralar halk arasında 'cinci hoca akçesi' diye anılır oldu.
I. İbrahim, İstanbul'da patlak veren bir isyan sonucunda öldürüldükten sonra yerine Kösem Sultan'ın torunu 6 yaşındaki Sultan IV. Mehmet geçti. Önceleri Kösem Sultan'ın nüfuzu devam etti ama bir süre sonra Kösem Sultan'a rakip olan bir başka kadın ortaya çıktı. IV. Mehmet'in annesi Turhan Sultan'la Kösem Sultan arasında kıyasıya bir rekabet başladı. Bu rekabet 3 yıl sürdü ve Kösem Sultan'ın bir gece dairesinde basılarak boğdurulmasıyla noktalandı. Bu olaydan sonra Köprülü ailesinden sadrazamlar iş başına geldi ve Valide Sultanların (padişahların anneleri) devlet siyasetindeki etkileri sona erdi. Kösem Sultan'ın cenazesi Sultan Ahmet Camii'ndeki I. Ahmet türbesine gömüldü.
0 yorum:
Yorum Gönder