28 Kasım 2008 Cuma

Google ın ilk cep telefonu

[Resim: 115762.jpg]

Google'ın açık kaynaklı mobil işletim sistemi Android ile çalışan ilk cep telefonu T-Mobile G1 adıyla ABD'de 22 Ekim'de satışa çıkacak. Avrupa ülkelerinde 2009 yılında piyasaya çıkması beklenen telefonun Türkiye'ye ne zaman geleceği ise henüz belli değil.

'T-Mobile G1', ünlü mobil cihazlar üreticisi HTC'nin 'Dream' modelinin Android işletim sistemiyle birleşmesinden oluşuyor. Cihazda, tam dokunmatik 480 × 320 piksel ekran ve klavye, Google Maps Street View, Gmail, Youtube gibi Google ürünlerini de içeren mobil internet deneyimi bulunuyor. Cihaz, ABD'de T-Mobile perakende dükkanlarında ve online olarak, 179 dolara satılıyor.

G1 ile birlikte, özel Android uygulamalarının indirilebileceği Android Market ve binlerce MP3'ün satın alınabileceği Amazon MP3 Store desteği de geliyor. Telefonda bulunan Home tuşu sesli bir arka plan görüntünüzle birlikte minyatür bilgisayar masaüstü şeklinde açılıyor. Kayan ekrandaki bir "drawer" sizin tüm programlarınızın ikonlarını içeriyor. Daha kolay erişmek için tüm favori programlarınızı masaüstüne ve hatta küçük klasörler içine sürükleyebilirsiniz. Home ekranı daha çok masaüstü alanı göstermek için yana kaydırılabiliyor. Bu özelliklerden yararlanmak için özellikleriyle çok büyük bir yenilik olan online Android Market'ten programı indirmeniz gerekiyor.

G1'İN BAZI ÖZELLİKLERİ

T-Mobile G1'de 'Push' özelliğine sahip Gmail, mobil tarayıcı olarak 'Chrome Lite' bulunuyor. Qualcomm MSM7201A processor at 528MHz. işlemci, HSDPA 1700 / 2100 şebekeleriyle, 4 bant EDGE desteğine sahip telefonda kablosuz internet bağlatısı için Wi-Fi, 3.1 megapiksel kamera var. T-Mobile G1, 5 saat konuşma, 130 saat bekleme süresine sahip. Word ve PDF dosyaların açabilen cihazda, Exchange desteği bulunmuyor.

G1-iPHONE KARŞILAŞTIRMASI

G1'in en büyük özelliği açık kaynaklı mobil işletim sistemi Android ile çalışması. Linux camiasının bu yazılım üzerinde geliştirebileceği yazılımların esnekliği gözönünde bulunduğunda bu kesinlikle cihazın en önemli artılarından.

G1 ile iPhone 3G'nin teknik olarak karşılaştırmasında G1'in ağırlığı 158 gram, iPhone'un ise 133 gram. Batarya ömrü G1'de 5 saat konuşma, 130 saat bekleme iken, iPhone'da bu süre 5 saat konuşma 300 saat bekleme olarak karşımıza çıkıyor.

Ekran boyutunda da iPhone daha üstün. G1'de ekran boyutu 3.2 inç iken, iPhone 3.5 inçlik ekranıyla fark yaratıyor. Kamerada ise, 2 Megapiksellik kameraya sahip olan iPhone, 3.1 megapiksellik G1'in gölgesinde kalıyor.

Depolama kapasitesi konusunda ise, G1 sınıfta kalıyor. 2 GB depolama kapasitesine sahip olan G1'de kapasite 8 GB'a kadar genişletilebilirken iPhone ise 8 GB veya 16 GB depolama seçenekleri sunuyor.

G1'İN EKSİLERİ

G1'de bazı önemsiz performans düşüklükleri de göze çarpıyor. Örneğin, biri G-mail hesabı ve diğeri de öteki e-posta hesabınız için olmak üzere iki farklı e-posta programınızın olması gerekiyor. G-mail programı Microsoft Office mail ekleri görüntüleyebilirken, diğeri bunu yapamıyor. Mesajlarınız arasında Inbox listesine dönmeden geçiş yapamıyorsunuz. Ayrıca, telefonda görsel bir sesli mail ya da Microsoft Exchange desteği yok.

Müzik, televizyon ve filmleriniz için bir depolama sistemine sahip değil. T-Mobile bunu Amazon'un müzik deposuyla bağlantılı yürütüyor. Bununla beraber Wi-fi hot spotta olduğunuz zaman şarkı indirebiliyorsunuz. Android tüm video formatlarını oynatamamasına rağmen Android Market'ten bir video oynatma programı yükleyebilirsiniz.

Bununla beraber sesli arama, resimli mesaj, built-in ses kaydı ve herhangi bir şarkıyı melodiye çevirme gibi Android'deki bazı özellikler İPhone'dan takdir görüyor.


0 yorum:

Yorum Gönder