1 Ekim 2008 Çarşamba

Cinsellik beyinde değil burunda

Kadın ve erkeğin cinsel davranışlarındaki farkın, beyinden değil burundan kaynaklandığı öne sürüldü. Nasıl mı? Farelerin burnunda bulunan küçük bir organın, dişi ve erkeği farklı cinsel davranışlara yönlendirdiği tespit edildi.

İngiliz Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Amerikalı bilim adamları, genetik yöntemle burundaki organı devre dışı bırakan TRPC2 geninden yoksun fare ürettiler. Bu minik organda, sinirlerde cinsel tepki ve saldırganlığı tetikleyen temel bazı kokuları algılayan sayısız hücre bulunuyor.
Deneyler şaşırtıcı
Bilim adamları, genleriyle oynadıkları farenin çok farklı davrandığını hayretle gördüler. Erkek fare, dişilerin havaya kaldırdığı kalçalarını koklayarak ve güçlü çığlıklar atarak arkalarından koşturuyordu. Araştırmacılar, genetik değişime uğramış farenin yaptıklarını kontrol etmek için normal bir farenin burnundaki organı ameliyatla aldılar ve onun da aynı şeyi yaptığını gördüler.

Cinsel farklılıkların nedeni buymuş
Deney, kadınlar ile erkeklerin neden farklı cinsel davranışlar gösterdiğini anlamak açısından yararlı oldu. Burundaki sözü edilen organ sayesinde kadınların cinsel dürtülerinin bastırıldığı anlaşıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder