6 Ekim 2012 Cumartesi

Anne Sütünün Yararları

Anne sütünün yararlarını bilmeyen yok. Bebek gelişiminde anne sütünün yerini hiçbir mama dolduramaz. Anne sütünün içeriğinde laboratuvarda üretilmesi mümkün olmayan 100’den fazla bileşen bulunuyor. Anne sütü, bebeğin değişen ihtiyacını da karşılıyor. Sihirli iksir anne sütünün sabah saatlerindeki bileşiminin akşam üzerindekinden, bebeğin birinci ayındaki bileşimin yedinci ayındakinden farklı olduğunu biliyor muydunuz? Anne sütü bebeğe en rahat verilecek bir besin. Her zaman kullanıma hazır, temiz ve ideal sıcaklıkta bulunuyor. Bebeğin ihtiyacı olan her yerde ve her zaman verilebiliyor. Aynı zamanda ekonomik.
- Yenidoğan bir bebek için anne sütü tek başına en iyi gıdadır. Bebeğin ilk 6 ayı boyunca, başka hiçbir ek gıda gerekmeksizin, tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir. Bu dönemde ek olarak verilmesi gereken tek destek ise D vitaminidir.
- Her annenin sütü kendi bebeği için özeldir. Anne sütünde inek sütünde bulunmayan 100’den fazla bileşen bulunuyor. Kutu veya şişe mamalardan farklı olarak, anne sütünün içeriği, bebeğin sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli değişiyor ve yenileniyor.
- Sindirimi kolaydır. Anne sütündeki protein (çoğunlukla laktalbumin) ve yağ, inek sütündeki protein (çoğunlukla kazein) ve yağa göre daha rahat sindirilebiliyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal veya kabızlık gibi problemler görülmüyor. Sadece anne sütü verilirken oluşan özel barsak florası bebekleri enfeksiyonlardan ve ishallerden koruyor.
- Anne sütünün tuz ve protein içeriği inek sütüne göre daha azdır. Bu da yenidoğanın gelişmekte olan böbreklerinin süzme kapasitesine daha uygundur.
- Anne sütü alan bebeklerde gıda alerjilerine mama ile beslenen bebeklere oranla daha az rastlanıyor.
- Anne sütündeki kalsiyum ve demir, hazır mamalara göre daha iyi emilerek bebeğin kan dolaşımına katılıyor. Anne sütü alan bebeklerde demir eksikliği anemisi daha az görülüyor.
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az pişik görülüyor.
- Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kulak iltihabı, soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha az görülüyor.
- Anne sütü ile beslenen bebekler ileride obeziteden korunuyor.
- Bebek annesini emerken anneyle aralarında oluşan bağ, bebeğin psikolojik gelişimine olumlu katkıda bulunur.
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenilmesi, 6. aydan sonra ek gıdalara başlanılması öneriliyor. Dünya Sağlık Örgütü, ek gıdalarla birlikte anne sütünün 2 yaşa kadar devam edilmesini öneriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder