24 Mart 2012 Cumartesi

TV izleme yaşı 2’ye indi!

RTÜK uzmanının yaptığı araştırmaya göre 2 yaşındaki çocuklar bile ekran bağımlısı oldu...
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu'na gönderilen uzman çalışmaları, televizyon izleme profili ile ilgili dikkat çekici veriler sunuyor. RTÜK uzmanı Beyza Günaydın'ın komisyona sunduğu tez çalışmasına göre, televizyon izleme yaşı 2'ye düştü. Araştırmaya göre Türkiye'de 6-17 yaş arası çocuklar ise günde 3-4 saat televizyon izliyor. Tez çalışmasındaki verilere göre çocuklar yılda yaklaşık olarak 900 saatini okulda, bin 500 saatini ise ekran karşısında geçiriyor. Ülkemizdeki çocukların yüzde 82'si istediği programı seçme ve istediği kadar ekran başında kalma kararlarını kendileri veriyor.

ELEKTRONİK BAKICI DEĞİL
Tezde dikkat çeken değerlendirmeler şu şekilde sıralandı: "Öncelikle aileler televizyonu elektronik bakıcı olarak görüyorlar.Kontrolsüzce televizyon izleyen çocuklarda kızgınlık, şiddet eğilimi, korku ve kaygı gibiolumsuzduygular ortaya çıkıyor. Televizyon özellikle 0-6 yaş arasındaki çocukların psikolojilerini çok ciddi etkiliyor. Beyza Günaydın'ın araştırmasında sürekli televizyon izlemenin bağımlılık yaptığı da vurgulandı. Uzun süre televizyon izleyen, oyun oynamayan çocuklar yüz yüze iletişim kurmakta zorlanıyor. Etrafına karşı ilgisiz ve tepkisiz kalabiliyor. Hatta pek çoğu seslenildiğinde cevap vermiyor, bir süre sonra da cümle kuramamaya başlıyor. Çocuklar ilerleyen zamanlarda gerçekle kurgu arasında bağlantıyı kuramıyor. Mesela kendisini Örümcek Adamsanabiliyor.

ŞİDDET KÖRÜKLENİYOR
Çizgi film kahramanlarının güçlü erkeklerden oluştuğunu zanneden 2 yaş ve üzeri erkek çocuklarında da şiddet eğilimi görülebiliyor. Kız çocukları da tam tersine kendilerini işe yaramaz ve pasif hissedebiliyor.

AİLELERİN EĞİTİLMESİ GEREK
Psikiyatr Dr. Tanju Sürmeli: "Küçük yaşta televizyon izleyen çocuklarda dikkat eksikliği, öğrenme güçlükleri, konsantrasyon bozukluğu, uyku problemleri ve saldırganlık gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Ailelerin eğitilmesi gerek. Kendileri televizyon başındayken çocuklarını düşünmüyorlar. Çocukların 2 buçuk yaşına kadar her şeyi önce annesinden öğrenmesi gerekmektedir."

ÇiZGi FiLM ÇOCUĞU ASOSYAL YAPIYOR
Uzman Pedagog Sevil Yavuz 2 yaşın çok önemli olduğunu söyledi. Yavuz, "Pepe ve Caillou çizgi filmlerle birlikte çocukların televizyon izleme yaşı 2'ye indi. Bu çizgi filmlermasum gibi görünüyor. Ancak çocuklarda fanatiklik yaratıyor. Yani Pepe filmde küsse çocukta annesine küsüyor ya da karanlıktan korksa çocuk da korkuyor. Televizyon izleme çocukların zihinsel kapasitelerini köreltiyor. Çocukları asosyal yapıyor. Aileler çocuklarını dışarı çıkarmıyor. Çocuğu oyalayacak bir şey aramaya çalışıyorlar. Bu da TV ve bilgisayar oluyor.”

0 yorum:

Yorum Gönder