1 Ekim 2008 Çarşamba

Kadınlar Neden Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor?

Sanayileşmeyle karşı karşıya olan dünyamızda kadınlar hala erkeklerden 5-10 yıl fazla yaşıyor.Verilere göre 100 yaşını geçen kadınların yüzde 85′i kadın.. Boston Üniversitesi Yüz Yılı Aşkın Yeni İngiltere çalışmasını yapan Tom Perls Time’a kadınların erkeklerden neden uzun yaşadığı sorusunun yanıtını verdi. 

Kadınlarda erkeklere göre daha az kardiyovasküler hastalıklar görülmesinin, daha uzun yaşama nedenlerinden en önemlisi olduğunu belirten Perls, kadınların uzun yaşamasının sırlarını şöyle sıraladı;




  • Kadınlarda kalp damar problemleri 70 ila 80′li yaşlar arasında görülürken, erkeklerde 50 ila 60′lı yaşlarda rastlanıyor. Doktorlar bunun nedeninin uzun zaman östrojen olduğunu düşündü ancak yeni çalışmalar bununla ilgili olmadığını gösterdi.

  • Kalp rahatsızlıklarının kadınlarda az olmasının nedeninin kandaki demir oranının farklı olmasından kaynaklanabileceği de gündeme geldi. Bu nedenle erkeklerin kadınlara göre daha az kırmızı et tüketmeleri öneriliyor. Çok fazla kırmızı et yiyenlerin yemeyenlere oranla kalp krizi riskinin daha yüksek olduğu da veriler arasında yer alıyor.

  • Kadınların uzun yaşama nedenlerinden biri kadınların 2 X kromozomu olması olabilir. Erkeklerin sadece bir X ve 1 Y kromozomu vardır. Kadınlar yaşlanma ve hastalıklardan, gendeki ikinci X kromozomunun hücreleri destekleyici etkisi sebebiyle korunabilirler. Erkekler bu lükse sahip değiller ve böyle bir seçim yapamazlar.

  • Bazen sigara ya da alkol kullanmasına rağmen 100 yaşına kadar yaşamış erkeklerle karşılaşıldığı olabilir ancak bu çok çok nadir oluyor. Neyin kime, ne kadar zarar vereceğini henüz bilinemiyor. Vücuttaki uzun yaşam genleri gerçekten çok özeldir ve 80′lere kadar yaşamayı sağlayabilir. Ancak diğer hastalık genleri ise uzun yaşam genlerinizi olumsuz etkileyebilir. Bu hastalıklı genler X kromozomu üzerinde bazı hastalıklara neden olabilir. Bu durumda kadınlarda iki X kromozomu olması avantaj olurken, erkeklerin ne yazık ki böyle bir şansları yok.

  • Erkekler 19′lu yaşların sonunda 20′li yaşlarına girerken “erkeklik hormonu fırtınası- testosterone storm” yaşarlar. Hormon seviyeleri oldukça yüksek ve değişken özelliktedir. Bu genç erkeklerin emniyet kemeri takmadan araba kullanma, aşırı alkol alma, silah çekme, bıçak kullanma gibi tehlikeli davranışlarda bulunmasına neden olabilir. Bunlar erkek ölümlerinde en başta gelen sebepler arasında yer alır.

  • Erkeklerin ölüm nedenleri arasında depresyon da başta gelir. Verilere göre intihara kalkışan erkeklerin kadınlardan daha başarılı oldukları ve yaşamlarını yitirdikleri biliniyor.

  • Uzmanlar erkeklerin de kadınlar kadar hatta daha uzun yaşayabileceklerini belirtiyor. 100′lü yaşlara kadar yaşamak isteyen erkeklerin hastalıklarla doğru mücadele etmesi, yaşlandıkça hasta değil daha sağlıklı hissetmek için çabalaması gerekiyor.

  • Genel olarak erkeklerin kadınlardan daha kötü yaptıkları 3 şey var; çok fazla sigara içmek, yüksek kolesterollü çok yemek yemek ve stres atamamak..


0 yorum:

Yorum Gönder